Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslavljena 10. obljetnica hodočasničkoga mjesta u Moroviću

Proslavljena 10. obljetnica hodočasničkoga mjesta u Moroviću

Deseta obljetnica od proglašenja crkve Blažene Djevice Marije u morovićkom groblju hodočasničkim mjestom Marije pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu proslavljena je u četvrtak 2. rujna svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup Đuro Gašparović.

U koncelebraciji bili su župnik u Orahovici Željko Strnak i župnik u Lukaču Mario Mesić, iz Požeške biskupije; župni vikar u Novom Sadu Nebojša Stipić, grkokatolički svećenici župnik u Berkasovu o. Vladimir Edelenski i župnik u Kucuri o. Vladislav Rac, te svećenici iz Srijemske biskupije župnik u Hrtkovcima Ivica Živković i župnik u Laćarku Ivica Zrno, te upravitelj hodočasničkoga mjesta vlč. Nikica Bošnjaković. Na misi su se osim domaćih vjernika okupili i hodočasnici koji su došli sa svojim župnicima.

Slavlje je počelo procesijom uz marijanske pjesme kroz prostor ispred crkve. Po povratku u crkvu ispred oltara Marije pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu, upravitelj Bošnjaković predvodio je molitvu Litanija za duše u čistilištu, a potom je biskup Gašparović blagoslovio obiteljske kapelice, pred kojima se obitelji župa i filijala kojima upravlja vlč. Bošnjaković mole u svojim kućama.

Biskup je u homiliji podsjetio vjernike kako je to bilo prije deset godina, kada je to mjesto proglasio hodočasničkim, te istaknuo neke važne riječi iz tadašnjeg govora upravitelja Bošnjakovića, koje su i danas poticaj da se u toj crkvi vjernici okupljaju i Mariji utječu.

„Podsjetimo se toga slavlja. Srijemski biskup Đuro Gašparović 2. rujna 2011. godine predvodio je svečano misno slavlje u ovoj romaničko–gotičkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ovdje na groblju u Moroviću, koja potječe iz XII. stoljeća, te ju je biskup proglasio marijanskim svetim hodočasničkim mjestom „Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu“. Tada su koncelebrirali svećenici iz Srijema i Hrvatske. Svećenike rimokatolike i grkokatolike i vjernike dočekao je šidski župnik Nikica Bošnjaković na čiju je inicijativu pokrenuta obnova morovićke crkve te proces proglašenja svetoga hodočasničkog mjesta.

Prije deset godina misno slavlje započelo je procesijom okupljenih vjernika – hodočasnika te pozdravnom riječju župnika Bošnjakovića koji je pojasnio kako ga je na zalaganje za proglašenje ove starodrevne crkve za hodočasničko sveto mjesto potaknuo pokrajnji, tirolski oltar s lijeve strane u crkvi. Taj oltar prikazuje upravo duše iz čistilišta koje se hvataju za Marijine skute te Bogorodicu mole za izbavljenje iz čistilišnih muka.

Crkva je ustanovila razne svetkovine Blažene Djevice Marije. Poučava nas o Njezinu dostojanstvu na Svijećnicu, na blagdan Navještenja Blagovijest, na Veliku Gospu, na Malu Gospu, na Bezgrješno Začeće, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice i tolike druge Njezine blagdane u godini. Crkva časti Blaženu Djevicu Mariju kroz cijeli mjesec svibanj izabranim pobožnostima, a kroz cijeli mjesec listopad moli se javno po svim katoličkim crkvama sveta krunica u čast Majci Božjoj. I mi, hodočasnici, je častimo u ovoj crkvi njoj posvećenoj.

Častimo je kao pomoćnicu kršćana u obraćenju i duša u čistilištu i to svakog 2. rujna. Blažena Djevica Marija je pomoćnica kršćana u obraćenju i poziva nas riječima ‘obrati se čovječe, dok još imaš vremena!’ To nas podsjeća na to, da ne možemo vječno računati s vremenom. Naš zemaljski život je ograničen, on je poput leta zrakoplova pokraj nas. Zato moramo koristiti vrijeme: činiti dobro, odbacivati zlo, živjeti tako da se svidimo Bogu. 

Marija nije samo Majka Božja nego je i naša majka. Svima je dobro poznata ona molitva: ‘Spomeni se o preblaga Djevice Marijo, kako se nije čulo od vijeka da se itko u tvoju zaštitu preporučio, tvoju pomoć zatražio, tvoj zagovor zaprosio, a da je bio odbijen!’ Da ta vjera Crkve nije isprazna i da je Blažena Djevica Marija i te kako moćna kod Boga vidimo već za Njezina zemaljskog života. Kad su mladenci u Kani Galilejskoj bili u neprilici, jer je svatovima ponestalo vina, zauzela se Blažena Djevica kod svoga Sina, i Gospodin Isus Krist je uslišio Njezinu molbu i čudesnim načinom pretvorio vodu u vino. Ako je pak Gospodin Isus Krist tako rado uslišao molbu Marijinu na zemlji u jednoj čisto zemaljskoj stvari, tko će razborit posumnjati, da bi mogao odbiti Njezinu molbu sada u slavi nebeskoj?

Evo nekih prigoda da se utječemo našoj Nebeskoj Majci Mariji: Ako navale na te vjetrovi kušnja, ako naletiš na stijenu tuga, pogledaj na zvijezdu, zazovi Mariju. Ako te bacaju amo–tamo valovi oholosti, častohleplja, ogovaranja, zavisti, pogledaj na zvijezdu, zazovi Mariju. Ako potresa lađicom tvoje duše srdžba ili lakomost ili podražaj tijela, pogledaj na Mariju. Ako si zbunjen radi strahota opačina, smeten radi prljave savjesti, preplašen od užasa suda, ako te počinje obuhvaćati bezdan žalosti, ponor očaja, misli na Mariju. U pogibeljima, u tjeskobama, u dvojbenim stvarima misli na Mariju, zazivaj Mariju.

A tko se hoće uvjeriti pripada li joj naslov ‘zdravlje bolesnih’, neka joj se obrati. Od mnogih zala za čovjeka je najstrašnije i najveće zlo grijeh, jer su samo po grijehu došla druga zla na ovaj svijet, pa i sama smrt. A utočište grešnicima od srdžbe Božje tko je drugi nego li Blažena Djevica Marija? Svaka zemaljska majka brine se oko toga da ukloni razdor i mržnju između svoje djece. A još sto puta više nastoji Blažena Djevica Marija oko toga da grešnike izmiri sa svojim božanskim Sinom. Evo vidjeli ste sada ukratko što mi, kršćani, katolici, imamo u Blaženoj Djevici Mariji. Imamo u njoj lijek za sva zla, utjehu za svaku žalost, pomoćnicu u svakoj nevolji, utočište kad nas tište grijesi, nadu kad nas hvata očaj.

A kolike duše danas već hvata očaj! Imaju li pravo? Nemaju! Jer ako propadnu, same će si biti krive, kad se ne obraćaju tamo, gdje mogu naći pomoć, lijek, utjehu, a to je u Blaženoj Djevici Mariji koja nam je od Boga dana za Majku i zagovornicu. Iz toga slijedi da svaki od nas pojedinac, da svaka naša obitelj, da čitav naš narod mora biti velik, iskren i dubok štovatelj Majke Božje, Blažene Djevice Marije, osobito danas, u ovim vremenima”, kazao je mons. Gašparović.

Na završetku euharistijskog slavlja domaćin Bošnjaković zahvalio je biskupu, svećenicima i vjernicima što su došli proslaviti tu važnu obljetnicu. Posebnu zahvalu izrekao je vlč. Ivici Živkoviću, koji je svake godine od proglašenja dolazio 2. rujna u Morović sa svojim župljanima.

Nakon mise, kao svake godine, već uhodani tim vjernica iz Morovića, pripremio je ručak za hodočasnike poslužen u ljetnikovcu u dvorištu župne crkve u Moroviću.

3 rujna 2021

Nema komentara

Comments are closed.