Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Obavijest o ovogodišnjim hodočašćima Gospi Tekijskoj

Obavijest o ovogodišnjim hodočašćima Gospi Tekijskoj

Srijemski biskup Đuro Gašparović i rektor svetišta Gospe Tekijske vlč. Ivan Rajković uputili su obavijest vezanu uz ovogodišnja hodočašća u to marijansko svetište u Srijemu na Male i Velike Tekije, u srpnju, odnosno kolovozu ove godine.

Svima onima koji su do sada tijekom ovih proteklih godina rado dolazili na naše Tekije i slavili blagdane svetih Joakima i Ane 25. 7. i 26. 7. (Male Tekije) te Snježne Gospe 4. 8. i 5. 8. (Velike Tekije) zahvaljujemo na vjernosti i ustrajnosti, kaže se na početku obavijesti.

Proslave blagdana ove godine organizirat ćemo ali u nešto skromnijem obliku nego do sada. Zbog još uvijek prisutne opasnosti od širenja pandemije koronavirusa.

Prema važećim odredbama Kriznog štaba za vanredne situacije grada Novog Sada moraju se:

1. Obavezno koristiti zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima.

2. Održavati distancu u zatvorenim i otvorenim prostorima minimum 1,5 metar razmaka.

3. Dezinfekcija ruku pri ulazu u zatvorene prostore i barijara za dezinfekciju nogu.

Gore navedene mjere umnogome otežavaju organizaciju tekijskih slavlja. Stoga sam kao rektor svetišta uz suglasnost biskupa i konzultaciju s volonterima koji su uključeni u organizaciju proslave, odlučio da ove godine:

1. neće biti tradicionalne procesije sa slikom Gospe Snježne uoči Snježne Gospe 4. 8. 2021. godine;

2. neće biti otvorene postaje Križnoga puta. Stoga molimo hodočasnike da ovu pobožnost obave pojedinačno ili u župi prije polaska;

3. vjernici trebaju imati vlastite zaštitne maske u slučaju da se nađu u zatvorenom prostoru ili na razdaljini manjoj od 1,5 metara;

4. svi svećenici i vjernici koji obavljaju ili pristupaju sakramentu pomirenja trebaju nositi zaštitne maske i biti na distanci od min. 1,5 metra;

5. svećenici koji dijele pričest moraju nositi zaštitne maske i dezinficirati ruke prije dijeljenja pričesti;

6. pričest se prima isključivo na ruku i treba paziti na higijenu svojih ruku i držati rastojanje u redu od 1,5 metar;

7. u samoj crkvi neće biti predugog zadržavanja. Oni koji obavljaju zavjete molitvom i ophodom kod oltara sa slikom Gospe Snježne trebaju držati međusobnu distancu od 1,5 metra i čim završe izići iz crkve.

Ukoliko se nekom učini da su ove mjere prekomplicirane i preteške za obdržavanje ili ako osjete neke tjelesne poteškoće (temperatura, suhi kašalj, kohanje, nedostatak osjeta mirisa i/ ili okusa, oteżano disanje…) pozivamo ih da ne kreću na hodočašće.

Kako se situacija bude mijenjala tako ćemo i mi prilagoditi ovaj program. Molimo se i uzdamo u zagovor Gospa Snježne da se bolest ne proširi te nam zapriječi slavljenje ovih blagdana. Ako dođe do nekih većih promjena bit ćete blagovremeno obaviješteni.

Onima koji su na bilo koji način spriječeni doći na proslavu ovih blagdana a željeli bi hodočastiti i obaviti svoje zavjete, to će moći učiniti nakon Velikih Tekija jer će biti organizirane mise subotom i nedjeljom u 18 sati sve do kraja hodočasničke godine 3. listopada 2021. godine.

Sve Vas preporučujemo Božjoj providnosti i zagovoru Gospe Snježne – Pomoćnice kršćana, kaže se u obavijesti koju su potpisali biskup Gašparović i rektor svetišta vlč. Ivan Rajković.

22 srpnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.