Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Ustoličenj mons. Ivana Štironje za kotorskoga biskupa

Ustoličenj mons. Ivana Štironje za kotorskoga biskupa

Na svečanosti ustoličenja biskupa Ivana Štironje na blagdan bl. Ozane Kotorske, 27. travnja okupljene u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna pozdravio je barski nadbiskup i dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, koji mu je predao biskupski štap.

Na misi se okupilo više nadbiskupa i biskupa biskupskih konferencija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, ženskih i muških redovničkih zajednica te svećenici s tih područja, a nazočni su bili i predstavnici pravoslavne Crkve vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i budimljansko-nikšićki Joanikije, te predstavnici političkoga i kulturnoga života. Na početku ih je sve pozdravio i izrazio dobrodošlicu mons. Štironji nadbiskup Gjonlleshaj, istaknuvši da je 91. biskup ove biskupije i deseti koji nosi ime sv. Ivana – apostola i evanđelista.

Nadbiskup je zahvalio Bogu i vodstvu Duha Svetoga na daru upravljanja Kotorskom biskupijom 19 mjeseci, papi Franji na ukazanom povjerenju i svećenicima i redovnicima na plodnoj suradnji. Osvrnuo se i na simboliku biskupskoga štapa slavnih Zmajevića, koji je prije više stoljeća namijenjen barskim nadbiskupima a sad se predaje kotorskom biskupu „sretan što je ova mjesna Crkva, bogata velikanima vjere, duha i kulture, dobila pastira kojeg je strpljivo čekala i kojeg zaslužuje!“

Izrazio je radost što više nije sam „nego ima brata biskupa s kojim će moći zajedno raditi na širenju Radosne vijesti i brinuti se o dobrobiti Katoličke Crkve i njezinih vjernika u Crnoj Gori“, priznajući da nije bilo pogotovo u situaciji koju je uzrokovala ova pandemija, pa i općenito u razdoblju „obilježenom različitim burnim i ne uvijek radosnim događajima u našoj biskupiji i državi“.

27 travnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.