Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Francuski biskupi uputili pismo posvećeno borbi protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi

Francuski biskupi uputili pismo posvećeno borbi protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi

Uoči objave rezultata Neovisnog povjerenstva o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi francuski biskupi obratili su se vjernicima pismom predstavivši brojne mjere i korake koje su poduzeli u borbi protiv pedofilije u Crkvi. Zahvalili su žrtvama što su imale hrabrosti progovoriti o pretrpljenim nasiljima i izrazili sram i tugu te zatražili oproštenje. „Oni koji su trebali biti pastiri koji vode do živih izvora, pokazali su se opasnima, uništavateljima ‘malenih’“, poručuju biskupi.

U pismu biskupi pišu: „To su dokazane i nepobitne činjenice. Ciaseov izvještaj omogućit će nam da procijenimo točne razmjere i sagledamo ih u odnosu na ukupnu situaciju seksualnog nasilja nad maloljetnicima u našoj zemlji. Ali ta su djela previše brojna da bi ih se moglo promatrati samo kao užase koje je počinilo nekoliko izopačenih pojedinaca. Budući da su se događali kroz dulje vremensko razdoblje i u velikom dijelu pučanstva, moramo shvatiti da je to društvena činjenica koju se mora jasno razmotriti“. Biskupi još jednom izražavaju zahvalnost žrtvama na hrabrosti koju su pokazali time što su odlučile progovoriti o pretrpljenim nasiljima. Priznaju da ih nisu uvijek slušali i da su, štoviše, štitili njihove napadače. Prokazivanjem pretrpljene agresije, žrtve su pružile „neizmjernu uslugu Crkvi“ omogućivši joj da „rasvijetli tamu“, ističu biskupi.

Biskupi u pismu predstavljaju mjere donesene u ožujku, ali koje su rezultat dugog procesa istraživanja, sučeljavanja i rasprave. Uspostavljen je, primjerice, poseban zakladni fond preko kojeg se žrtvama nudi financijska pomoć. U fond će biskupi osobno uplaćivati novčana sredstva, a rad fonda mogu poduprijeti i svi vjernici Francuske koji to žele. Svake će se godine na treći korizmeni petak obilježavati Dan sjećanja i molitve, a bit će podignut i jedan „spomen“ koji će postati ne samo mjesto sjećanja već i mjesto odgajanja budućih naraštaja za budnost. Kao potpora civilnom pravosuđu, biskupi su odlučili osnovati nacionalni crkveni kazneni sud u cilju učinkovitijeg djelovanja i rigoroznijeg upravljanja prijavama. Konačno, u okviru biskupske konferencije pokrenut će se služba posvećena „promicanju nadzora i odgoja i izobrazbe za pravedan pastoralni odnos“.

Pismo se zaključuje apelom: „Draga braćo i sestre, krajem rujna Ciase će predstaviti svoje izvješće biskupima i redovničkoj konferenciji. Bit će to teško vrijeme za one koji su bili žrtve tih zlodjela. Bit će to osjetljiv trenutak za sve nas, posebno za svećenike, redovnike i redovnice“. „Izražavamo vam svoj sram i tugu: oni koji su trebali biti pastiri koji vode do živih izvora, pokazali su se opasnima, uništavateljima ‘malenih’. Ponavljamo svoju molbu za oproštenjem“ i, „puni nade, vjerujemo da ova istina može poslužiti obnovi koju Bog danas od nas traži”.

26 travnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.