Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Katolička crkva osigurala 200.000 eura pomoći migrantima

Katolička crkva osigurala 200.000 eura pomoći migrantima

Katolička crkva u Srbiji je putem svoje humanitarne organizacije “Caritas” uspjela za kratko vrijeme osigurati 200 tisuća eura za pomoć izbjeglicama koje pristižu s Bliskog istoka, rekao je glasnogovornik Subotičke biskupije, Mirko Štefković, na konferenciji za novinare u Gradskom uredu za medije.

Djelatnici “Caritasa” podijelili su danas 200 paketa hrane u prihvatnom centru za migrante u Kanjiži, a 500 paketa podijeljeno je na graničnom prijelazu Horgoš 1, gdje je danas i jučer bio i apostolski nuncij i veleposlanik Svete stolice u Srbiji Orlando Antonini.

Subotički “Caritas” ima značajnu ulogu u zbrinjavanju izbjeglica, međutim, od prije nekoliko dana ovoj je organizaciji sugerirano da hranu ne nosi izravno na granicu, naveo je Mirko Štefković:

“‘Caritas’ od druge polovice kolovoza aktivno radi u prihvatnom centru u Kanjiži, gdje smo osigurali dva kontejnera za smještaj migranata i dvoje djelatnika ‘Caritasa’ održavaju higijenu tih prostora. Ovih dana javio se problem da ‘Crveni križ’ sprječava ‘Caritas’ dijeliti pomoć migrantima na graničnom prijelazu, tražeći da se hrana preda njima, kako bi ju oni mogli dijeliti migrantima, a da ‘Caritas’ pomoć pruža samo u prihvatnim centrima.”

Što se tiče nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Vatikanu, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar ocijenio je Nikolićev susret s Papom Franjom korisnim za pridruživanje Srbije Europskoj uniji. Hočevar očekuje da bi ovaj susret mogao rezultirati Papinim posjetom Srbiji:

“Nije normalno da katolici u Srbiji ne mogu u svojoj zemlji susresti svog vjerskog poglavara, te stoga očekujemo da će se to u skorije vrijeme ipak dogoditi. Međutim, još ništa konkretno o tome nas nije obavijestio predsjednik Nikolić, a niti Sveta stolica.”

Što se tiče problema povrata oduzete crkvene imovine, postupak restitucije je spor i opstruiran od strane mjerodavnih tijela, smatraju predstavnici Katoličke crkve.

Kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, Subotička biskupija potražuje 330 hektara u subotičkom ataru, a dok to ne bude vraćeno, gradskom odlukom iz 2007., ustupljena joj je jednaka površina zemljišta na korištenje.

Biskupija to zemljište izdaje u zakup i ono stoga ne može biti predmet licitacije dok se postupak restitucije ne okonča i traženo zemljište ne vrati crkvi, pojašnjava Štefković:

“Mi smo proveli licitaciju unutar Subotičke biskupije i izdali zemljište u zakup poljoprivrednicima. Inače, Katoličkoj crkvi se zbog usporenog postupka povrata traženog zemljišta nanosi velika šteta, jer poznato je koliko iznosi zakup po hektaru, a mi smo, primjerice, za pomoć migrantima pribavili četverostruko veći iznos sredstva nego što je godišnja arenda od zemljišta koje izdajemo u zakup.”

Osim toga, crkvene zajednice susreću se i s problemima vezanim uz novi Zakon o komunalnim djelatnostima, kojim se ignorira činjenica da one i dalje posjeduju velik broj groblja, te tako temeljem ovoga zakona više nemaju ovlasti upravljati grobljima koja su se do sada nalazila u njihovu posjedu.

Što je razlog tomu, pojašnjava potpredsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. dr. László Németh:

“Smrt je najsigurnija stvar i uvijek donosi novac. Mislim da je sasvim jasno što država želi, budući da je toliko ekonomski propala, ali nije pošteno da se otvara još jedno problematično polje u našoj suradnji.”

Predstavnici Katoličke crkve također su naveli i problematiku glede vjeronauka u školama, koji se, kako ističu, loše tretira u odnosu na druge predmete, a vjeroučitelji ne mogu biti u redovnom radnom odnosu, jer im nije omogućeno stjecanje akademski akreditiranih diploma u Srbiji.

 

20 rujna 2015

Nema komentara

Odgovori