Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Mladica iz panja Jišajeva

Mladica iz panja Jišajeva

Trenutak Isusova uskrsnuća rađanje je novog života. Rađanje života i za svakog od nas. Nova mladica iz panja koji su odbacili.

Kao kada drvo isečemo, odstranimo mu korijenje koje ga drži u zemlji. Korijenje koje može predstavljati naše navezanosti, naše ljudske korijene, porijeklo, istoriju, naš život. Ono što se ukorijenilo sa nama na ovoj zemlji. Ono što je crpilo vodu sa Izvora spasenja.

Isusu su pokušali odstraniti korijenje. Kao da je u nekoliko dana palo u zaborav sve što je gradio. Sve godine Njegovog života, svi putovi koje je prošao, sva dobra djela koja je učinio, svaka pouka koju nam je uputio.

Osušeni panj simbol je naših grijeha, naše nevjere, lutanja. Takvi smo oduvijek – slabi, griješni, zalutali. Ivan Krstitelj najavio je spasenje narodu. Najavio je mladicu koja će isklijati iz izabranog naroda. Nadu koja će pokrenuti stari, odbačeni, osušeni panj.

Kada je prešao iz smrti u život, kada je isklijala mladica iz panja, rođena je nova nada za sve nas. Jedna mladica se raširi i daje grane pune lišća, cvetova i plodova. Tako smo simbolično svi mi od Njega rođeni. Svatko od nas je jedna grana koja svojim lišćem daje hlad drugima, odmor, predah, zaštitu od kiše. Mirisni cvetovi su nada za nove stvari i nove početke, jer iz cvetova nastaju plodovi naših dobrih djela. Plodovi u kojima i drugi mogu uživati, mogu ih nahraniti i dati snagu.

Doista su potrebne velike oči za vidjeti male stvari. Divimo se više. Većina ljudi se ne divi dovoljno. Naš život usmjeren je ka vrhu. Put koji vodi do neba protkan je našom ustrajnošću. Na koncu, vrh izgleda kao da para nebo.

Isusovo uskrsnuće daje nam nadu u vječni život. Nadu i da će naša dobra djela dati plodove. Da će iz panja izniknuti nova mladica, da ćemo se obnoviti, a plodovi naših dobrih djela biće i drugima na spasenje. Vjerujmo sljedećem poglavlju svog života, jer znamo tko mu je autor.

Jelena Pinter

5 travnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.