Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Slijediti Isusa znači jasno odbiti svjetovni mentalitet

Slijediti Isusa znači jasno odbiti svjetovni mentalitet

Slijediti Isusa znači uzeti vlastiti križ i pratiti ga na njegovom putu, koji nije put zemaljskog uspjeha ili slave, već put koji vodi istinskoj slobodi: slobodi od sebičnosti i grijeha – rekao je Papa u današnjem podnevnom nagovoru. Na početku je podsjetio da u današnjem evanđelju Isus pita učenike: “Što govore ljudi, tko sam ja?” Neki su ga držali Ivanom Krstiteljem, drugi Ilijom ili nekim od proroka. To znači da je narod cijenio Isusa i smatrao ga Božjim poslanikom, ali ga još uvijek nije uspio prepoznati kao obećanog Mesiju.
Najvažnije je međutim Isusovo pitanje onima koji su ga slijedili: “Što vi kažete, tko sam ja?” Petar odgovara: “Ti si Krist”. Taj je odgovor plod vjere koja je osobita Božja milost. Međutim, kad im je počeo govoriti kako u Jeruzalemu ima mnogo propatiti, biti ubijen i nakon tri dana uskrsnuti, isti taj Petar koji je ispovjedio da je Isus mesija, odvraća ga od njegove nakane. Isus mu pak odgovara: “Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!”. Isus uviđa da se u Petru, kao i u svakome od nas, Očevoj milosti protivi napast Zloga, koji nas želi odvojiti od Božje volje – upozorio je Papa.
Naviještajući da ima patiti, umrijeti i uskrsnuti, Isus želi da shvatimo kako je on ponizni Mesija i sluga: poslušni izvršitelj Očeve volje, sve do žrtvovanja vlastitoga života. Zbog toga govori da svatko tko ga želi slijediti treba biti sluga, poput njega. Slijediti Isusa znači jasno odbiti svjetovni mentalitet koji vlastiti “ja” i vlastite interese stavlja u središte života; znači izgubiti svoj život za Krista i evanđelje, da bismo ga primili obnovljenog i ispunjenog.
Sigurni smo da taj put vodi k uskrsnuću, punom i konačnom životu s Bogom – nastavio je Sveti Otac. No odlučiti slijediti Gospodina koji se učinio slugom svih traži snažnu povezanost s njim, redovito i pomno slušanje njegove riječi i milost sakramenata. Mlade koji su bili na trgu Papa je upitao: „Jeste li osjetili želju slijediti Isusa izbliza? Razmislite. Molite. I dopustite da vam Gospodin govori“.
Nakon Angelusa, papa je Franjo podsjetio da će danas u Južnoafričkoj Republici biti proglašen blaženim Samuel Benedikt Dasawa, laik i otac koji je ubijen 1990. godine zbog vjernosti evanđelju. Kako je rekao Papa, u svojem je životu uvijek očitovao veliku dosljednost, hrabro se odlikujući kršćanskim stavom i odbijajući svjetovne i poganske običaje. Neka njegovo svjedočanstvo osobito pomogne obiteljima u širenju Kristove istine i ljubavi.
Svjedočanstvo novoga blaženika ujedinjuje se sa svjedočenjem tolike naše braće i sestara koje se progoni i ubija zbog toga što ispovijedaju Isusa Krista. Svim tim mučenicima, zajedno sa Samuelom Benediktom Daswom, zahvaljujemo na njihovom svjedočanstvu i molimo ih da nas zagovaraju – kazao je na kraju Papa.

14 rujna 2015

Nema komentara

Odgovori