Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Bunarićko proštenje – ljepota u duši

Bunarićko proštenje – ljepota u duši

Jučerašnjim misnim slavljima završeno je proštenje na Bunariću. Nakon subotnjeg veličanstvenog prizora i doživljaja procesije sa svijećama koja nikoga ne ostavlja bez osjećaja ljepote, jučer je misno slavlje na hrvatskom jeziku na Bunariću predvodio sisački biskup monsinjor dr. Vlado Košić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Biskupije Vác iz Mađarske, Lajosom Vargom, subotičkim biskupom dr. Ivanom Penzešom i svećenicima subotičke biskupije.

Na posljednjoj manifestaciji ovogodišnje Dužijance, Bunarićkom proštenju, sudjelovali su i bandaš Nikola Bašić i zamjenica bandašice Anita Kovač.

Mnogo je vrijednih hrvatskih književnika, znanstvenika, glazbenika i umjetnika, svećenika i biskupa poteklo iz ovih krajeva u kojima su živjeli i danas žive Hrvati. Oni nas nadahnjuju da je lijepo čuvati svoj identitet i da to nije usmjereno ni protiv koga, rekao je, među ostalim, biskup Košić u svojoj jučerašnjoj propovijedi.

“Već stoljećima se sije zlo razdora i u naš hrvatski narod, pa ga se pokušava dijeliti na Bunjevce i Hrvate, kao da i Bunjevci nisu Hrvati. No, tako se lakše našim narodom vlada, kada ga se zavadi i podijeli. Molimo Gospu i na svetištu na Bunariću da se mi danas s Bunarića ne uputimo svojim kućama, a da ne progledamo. Molimo Gospu da se njezinim zagovorom izliječi i naša sljepoća, da uvijek govorimo i činimo istinu, da se ne dijelimo i da prevladamo podjele kako bismo sačuvali svoj identitet, te i kao narod i kao pojedinci bili sretni i imali budućnost gdje god živjeli i radili.”

Kako je rekao sadašnji rektor svetišta, Slavko Večerin, pretpostavlja se da se ovih dana na Bunariću okupilo oko 7 tisuća ljudi. Jedna od mnogih hodočasnica je i 76 godišnja Ljubica Stantić.

“Nama je Bunarić velika radost, velika ljubav. Kako kažu stare žene, na Bunariću se treba umiti, oprati noge i ponijeti svete vode. Tu se pomolimo Bogu da budemo živi i zdravi. Kad dođem na Bunarić osjećam da mi je lakše u duši, da sam življa i zdravija. Daj Bože da možemo svake godine doći. Ja bih dolazila i kada bi ovakve mise bile na Bunariću svaka dva tjedna”.

Jedna od onih vjernica koje subotnja procesija sa svijećama osobito takne je i Marija Oračić.

“Lijepa mi je bila povorka sa svijećama, kako pjevaju i podižu svijeće dok povorka ide. Povorku smo gledali sa strane, tako još ljepše izgleda, osobito kada se povorka na prostoru ispred oltara počela kretati od jedne do druge strane i tako ispunjavati taj prostor. Na Bunarić sam dolazila još kao dijete, s mamom i s tatom. Sada dolazim i zbog tradicije, a i zato što mi je tu lijepo.”

Andrija Ivandekić kaže da se na Bunariću, ali i nakon Bunarićkog proštenja, ljepše, drukčije osjeća.

“Najljepše mi je bdijenje u subotu navečer, kad ide procesija sa svijećama, na kojoj sam bio sinoć s obitelji. To treba doživjeti, treba biti tu, da bi se sve to i duhovno osjetilo i doživjelo. Ipak, to sve ovisi od osobe do osobe. I kada sam tu, na Bunariću, i kad idemo kući, drugačije se osjećam nego prije”.

Na spomendan blažene Majke Terezije 5. rujna, misa na Bunariću će se služiti u 9 i 30, a na Malu Gospu 8. rujna, misno slavlje na hrvatskom jeziku je u 10 sati.

(izvor: Radio Subotica na hrvatskom jeziku)

 

3 rujna 2015

Nema komentara

Odgovori