Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa: Čisto srce, ne protu-kršćansko svjedočanstvo

Papa: Čisto srce, ne protu-kršćansko svjedočanstvo

Ne čine nas svetima ili grješnima vanjske stvari, već je naše srce ono koje izražava naše nakane, izbore i želje. Vanjsko ponašanje posljedica je onoga što smo odlučili u srcu – rekao je papa Franjo na današnjem podnevnom nagovoru. Poslije molitve Angelusa pozvao je na pomoć progonjenim kršćanima na Bliskome istoku te na molitvu za izbjeglice koji su u ovim danima izgubili živote.

U današnjem evanđeoskom odlomku – podsjetio je papa Franjo – farizeji prigovaraju Isusu što njegovi učenici ne drže „predaje starih“. Radilo se o tradicijama koje su sadržavale ne samo Božje zapovjedi objavljene Mojsiju, već i niz uputa koje su dodatno određivale Mojsijev zakon. Farizeji su te norme skrupulozno primjenjivali kao izričaj autentične religioznosti. Isus im na njihove prigovore odgovara da su napustili zapovijed Božju i drže se predaja ljudskih.

Tim riječima i nas upozorava, da ne pomislimo kako je vanjsko održavanje zakona dovoljno da budemo dobri kršćani. I mi smo u opasnosti da se smatramo boljima od drugih samo zato što slijedimo pravila i običaje, čak i ako ne ljubimo bližnjega ili smo pak tvrda srca i oholi. Doslovno je držanje naloga jalovo ako ne mijenja srce i ne vodi konkretnom ponašanju: otvorenosti susretu s Bogom u molitvi i njegovoj riječi, traženju pravednosti i mira, pomaganju siromašnima, slabima i potlačenima – upozorio je Sveti Otac, dodajući:

Svi znamo, u našim zajednicama i župama, koliko zla čine Crkvi i koliko sablažnjavaju osobe koje se izjašnjavaju „velikim katolicima“ i koje često idu u crkvu, ali zatim, u svakodnevnom životu, zanemaruju obitelj, zlo govore o drugima i tako dalje. To Isus osuđuje jer je to protu-kršćansko svjedočanstvo!

Naglašavanjem da čovjeka ne onečišćuje ono što izvana u njega ulazi, već ono što iz izlazi iz njegova srca – nastavio je papa Franjo – Isus ističe prvenstvo unutrašnjosti: nisu vanjske stvari koje nas čine svetima ili ne, već je srce ono koje izražava naše nakane. Vanjsko ponašanje posljedica je odluke u srcu, ali ne i suprotno: ako se s vanjskim ponašanjem srce ne mijenja, onda nismo pravi kršćani.

Stoga – zaključio je Papa – granica između dobra i zla prolazi ljudskom savješću, a ne negdje izvan nas. Možemo se stoga zapitati: Gdje se nalazi moje srce? Isus je rekao: „Gdje ti je blago, tamo ti je i srce“. Što je moje blago? Je li to Isus, i njegov nauk? – upitao je Sveti Otac i preporučio: Srce se valja pročistiti i obratiti. Bez očišćenog srca ne može se imati istinski čiste ruke i usne, kako bismo iskreno naviještali ljubav, milosrđe i oprost.

Nakon molitve Angelusa – s nakanom slobode od svakoga licemjerja – Papa je podsjetio na jučerašnju beatifikaciju sirijsko-katoličkog biskupa i mučenika, Flavija Mihaela Melkija. I danas se na Bliskome istoku i drugim dijelovima svijeta kršćani progone. Ima više mučenika nego u prvim stoljećima – rekao je Papa, poželjevši da im proglašenje blaženim biskupa Melkija bude utjeha, ali i „poticaj zakonodavcima i vladama da se posvuda zajamči vjerska sloboda. Od međunarodne zajednice tražim da učine nešto kako bi se nasilje i zlostavljanja okončali“.

Papa je također pozvao na molitvu za sve selioce koji pate i koji su izgubili život – spominjući se osobito onih koji su pronađeni mrtvi na autocesti Budimpešta-Beč. Predajemo ih sve Božjem milosrđu i od njega molimo da nam pomogne djelotvorno surađivati kako bi se spriječili takvi zločini, koji vrijeđaju čitavu ljudsku obitelj – kazao je Sveti Otac. Na koncu je pozdravio hodočasnike, među kojima je bila i skupina hrvata iz Zadra.

30 kolovoza 2015

Nema komentara

Odgovori