Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

U Đakovici na Kosovu otvoren "Franjevački centar za mlade i kulturu"

U Đakovici na Kosovu otvoren "Franjevački centar za mlade i kulturu"

Fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, 10. travnja 2024. blagoslovio je u Đakovici na Kosovu novi „Franjevački centar za mlade i kulturu“, objavljeno je na mrežnoj stranici Bosne Srebrene a prenosi KTA.

U sklopu Centra nalazi se: Knjižnica Franjevačkog samostana sv. Ante u Đakovici, s preko 14.000 naslova, tri lijepo uređene učionice za vjeronauk i jedna veća dvorana za masovnija okupljanja i susrete. Centar je izgrađen tijekom 2023. godine, a u potpunosti je, skupa s okolišem, dovršen do Uskrsa ove godine. Centar je projektirao domaći arhitekt, ing. Nikë Prela. Radove je vodio fra Aleksandar Tanushi, a nadgledao fra Lovro Gavran, gvardijan i župnik u Đakovici. Već sljedećeg tjedna vjeroučenici će u tom novom centru početi primati svoju vjersku pouku.

Povodom blagoslova toga pastoralnog Centra, u Đakovici su se, uz provincijala fra Zdravka, okupili: fra Pashko Gojçaj, kustos Albanske Franjevačke Kustodije, s. Ollga Dulaj, provincijalka Sestara Franjevki od Bezgrešnog Začeća (Crnogorske provincije), brojni svećenici i časne sestre s Kosova, iz Albanije i iz BiH: sestre Stigmatinke, sestre Franjevke misionarke od Djeteta Isusa, Školske sestre franjevke, te Milosrdne sestre sv. Križa. Od gosta civila nazočan je bio predsjednik Općine Đakovica g. Ardian Gjini s pratnjom, crkveni odbornici župe Đakovica, članovi Franjevačkog svjetovnog reda, župni zbor, Franjevačka mladež, kao i drugi prijatelji i suradnici franjevaca. Na slavlju otvaranja Centra sudjelovalo je i Kulturno-umjetničko društvo „Illyricum“ iz Skadra (u Albaniji), koje je izvelo par lijepih pjesama i jedan dramski komad.

Ta prigoda je iskorištena i za predstavljanje dviju knjiga propovijedi (na albanskom jeziku) bosanskog franjevca fra Lovre Gavrana: „Shpirt dhe jetë“ (Duh i život) – propovijedi za sve nedjelje kroz liturgijske godine A, B i C, te „Drita në errësirë“ (Svjetla u tami) – propovijedi za svetkovine i blagdane (Gospodnje, Gospine i svetačke), te izbor iz prigodnih propovijedi.

S teološkog aspekta knjige je predstavio don Kolë Deda, profesor biblike na Teologiji u Skadru, a s književnog g. Engjëll I. Berisha, direktor gradske knjižnice „Ibrahim Rugova“ u Đakovici. Fra Lovro je zahvalio nazočnima na sudjelovanju, te braći franjevcima i sestrama na pomoći – ističući kako on ne bi imao ni vremena ni snage prirediti izdanje tih knjiga da oni nisu odradili mnoge pastoralne poslove umjesto njega. Potom je pojasnio bitni sadržaj svih svojih propovijedi: „ne prilagođavati se ovome prolaznom svijetu, koji je u mnogo čemu iskvaren, nego obratiti se i suobličiti se Isusu Kristu i Božjim svecima; ne povući se i ne predati se, nego trajno i ustrajno se boriti za dobro (jer zlo dolazi samo, a za dobro se moramo boriti); ne razočaranje i očaj, nego radost i optimizam – jer znamo da je konačna pobjeda u ruci dobrog i milosrdnog Boga“.

Potom je predsjednik Općine g. Gjini pozdravio nazočne i čestitao franjevcima na „ovako lijepom novom centru, vrlo potrebnom i korisnom građanima Đakovice“.

Na kraju je govorio provincijal fra Zdravko koji je sve potakao da budu „otvorena srca i duše prema svima koji budu dolazili u ovaj Centar radi skupljanja i produbljivanja znanja i iskustva“, te zaželio svima mir i dobro. Potom je blagoslovio knjižnicu i cijeli centar, želeći svima mir i dobro.

Nakon ovog službenog dijela, uslijedio je svečani ručak u restoranu „Glory“, na kojem se nastavilo s veselom pjesmom i ugodnim druženjem – kojim je službeno proslavljen i gvardijanov 70-ti rođendan. Tom je zgodom gvardijan fra Lovro rekao: „Radujem se što ovu obljetnicu mogu slaviti zajedno s vama – tim više zato što Biblija kaže: ‘Zbroj naše dobi sedamdeset je godina, ako smo snažni i osamdeset…’ (Ps 90, 10). Dakle, ja sam ispunio normu! Sad je ovaj dodatak (preko 70 godina) posebni dobrohotni Božji dar, na kojem mu od srca zahvaljujem! … Preporučujem se u vaše molitve, kako bih na kraju mogao reći sa sv. Pavlom: ‘Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti, kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac’…“ (2 Tim 4, 7-8).

16 travanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti