Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Proljetno zasjedanje opće skupštine vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije u Poljskoj

Proljetno zasjedanje opće skupštine vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije u Poljskoj

Opća skupština Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) zasjedala je od srijede 17. do petka 19. travnja u Łomżi, na istoku Poljske, a naglasak sastanka bio je na stanju Europske unije, prenose mrežne stranice Beogradske nadbiskupije.

Skupštinom je predsjedao predsjednik COMECE-a biskup mons. Mariano Crociata, a na zasjedanju je sudjelovao i beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet, predsjednik MBK sv. Ćirila i Metoda i potpredsjednik CCEE-a.

Kao plod ovog zasjedanja objavljena je zajedničko priopćenje biskupa u kojem pozivaju na proširenje Europske unije. Rat u Ukrajini je stvorio novi zamah za buduće pristupe Uniji, osobito u pogledu zemalja jugo-istočne i istočne Europi.

“Osim što je geopolitička nužnost za stabilnost na našem kontinentu, mi, prije svega, perspektivu budućeg članstva u EU smatramo snažnom porukom nade za građane zemalja kandidata i kao odgovor na njihovu želju da žive u miru i pravdi. “, stoji u priopćenju.

Biskupi pak preciziraju da je “pristupanje EU dvosmjeran proces”. Objašnjavaju da dok “zemlje koje teže budućem članstvu u EU moraju nastaviti provoditi potrebne strukturne reforme u ključnim područjima, vjerodostojnost procesa proširenja EU također podrazumijeva konkretne korake na strani Unije kako bi postala spremna prihvatiti nove članice”.

Na strani Unije, biskupi spominju potrebu da se “ponovno promisli o njezinim načinima upravljanja kako bi se omogućilo njezinim članicama i institucijama da djeluju pravodobno i učinkovito”, kao i uzimanje u obzir utjecaja “prilagodbi proračunskih okvira, politike ili područja suradnje […] o najranjivijim članovima društava sadašnjih i budućih država članica”.

Biskupi navode da je “buduće proširenje EU-a prilika za aktualiziranje ideje ujedinjene Europe utemeljene na praktičnoj solidarnosti”. Naposljetku, pozivaju građane i političare da se uključe u “duboko promišljanje naše zajedničke vrijednosti i posebnih veza koje nas ujedinjuju kao europsku obitelj”.

2 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti