Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa švicarskim gardistima: Budite zajedno u slobodno vrijeme, nemojte se izolirati s računalom ili mobitelom

Papa švicarskim gardistima: Budite zajedno u slobodno vrijeme, nemojte se izolirati s računalom ili mobitelom

Papa Franjo je u ponedjeljak, 6. svibnja 2024., primio pripadnike Papinske švicarske garde, zajedno s članovima njihovih obitelji koji su došli na današnju proslavu povodom obljetnice pljačke Rima (1527. godine), u kojoj je 189 švicarskih gardista branilo papu Klementa VII. od vojske Karla Petoga. Poslijepodne su 34 novaka položili prisegu obećavajući da će štititi i braniti Papu i sve njegove nasljednike čak i uz opasnost za vlastiti život, upravo kako su učinili njihovi preci.

Ljubazna, pozorna, skrupulozna služba

Za Papu je to dan koji uvijek rado čeka jer je to prilika da javno izrazi zahvalnost za prisutnost i službu Švicarske garde – kazao je ističući:

Prije svega zbog prisutnosti: prisutnosti koja se ističe svojom kvalitetom, svojim ljubaznim, pozornim, štoviše, skrupuloznim stilom. Naravno, onda i za svakodnevnu službu, uvijek nesebičnu i vrijednu.

Pozitivna atmosfera

Papa je izrazio zahvalnost i obiteljima tih mladih ljudi, jer, ako su ovdje, i ako su dobro odgojeni, to je prije svega zahvaljujući sredini u kojoj su odrasli – napomenuo je. Obraćajući se samim gardistima, rekao je da je zadovoljan zbog više pozitivnih aspekata o kojima su ga izvijestili njihovi nadređeni. Ponajprije odličan duh korpusa, zatim pozitivna atmosfera puna poštovanja u vojarni, te uljudno ponašanje prema nadređenima i gostima, unatoč ponekad dugim razdobljima intenzivne i naporne službe zbog toga – primijetio je Papa – što su brojčano malo ispod stvarne snage.

Pokazujete visoku razinu motiviranosti i volje za služenje, ali i – to me jako veseli – dobre odnose među vama: zajedno idete na izlete, zajedno provodite praznike, često zajedno izlazite. To je jako lijepo!

Dobri odnosi

Odnos je, naime, ključno iskustvo za kršćane, a dobri odnosi glavni su put našega ljudskog i kršćanskog rasta i dozrijevanja. Stoga je život u proširenoj obitelji Švicarske garde, tijekom najmanje dvije godine službe, za vas toliko važno i formativno vrijeme. Nije riječ samo o određenom razdoblju rada, nego o vremenu života i odnosa, intenzivnoga zajedništva u raznolikom društvu – primijetio je papa Franjo.

Nova vojarna i spajanje obitelji

Osvrnuo se i na novu vojarnu, trenutno u fazi planiranja. Riječ je o opsežnom projektu koji uključuje posebnu pozornost na kriterije ekološke održivosti i seizmičke prilagodbe, osjetljivost na zahtjeve zaštite povijesne i arheološke baštine prostora i okolnog urbanog rasporeda, kao i novi i funkcionalniji raspored prostora, prilagođen također inovacijama reforme Garde koju je potaknuo sâm papa Franjo 2018. godine. Među njima je i proširenje mogućnosti za sklapanje braka (prije rezervirano za časnike) na sve vojnike nakon prvih pet godina službe.

Nova vojarna trebala bi dati važan prinos ponovnom okupljanju gardista i njihovih obitelji, koji su zbog nedostatka prostora trenutno primorani živjeti pomalo raspršeni, a time i potpori i jačanju te veze i osjećaja obitelji unutar Garde.

Ići protiv struje

Papa je potom potaknuo prisutne da aktivno njeguju život zajednice. Kako bi to učinili, trebaju – istaknuo je – ići pomalo protiv struje, s obzirom da je danas među mladima raširena navika da slobodno vrijeme provode sami s računalom ili mobitelom.

Stoga i vama, mladi gardisti, kažem: Idite protiv struje! Molim vas, idite protiv struje! Bolje je iskoristiti slobodno vrijeme za zajedničke aktivnosti, za upoznavanje Rima, za trenutke bratstva u kojima se razgovara i dijele osobna iskustva, za sport...

Ta iskustva izgrađuju vas iznutra i pratit će vas tijekom cijeloga života – istaknuo je papa Franjo.

Misa s kardinalom Parolinom i poslijepodnevna prisega

Prije audijencije kod Svetoga Oca, jutros u 7 sati i 30 minuta švicarski gardisti sudjelovali su na misi koju je u bazilici svetoga Petra predvodio državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Danas poslijepodne održat će se prisega novaka, u Dvorištu svetoga Damaza, u nazočnosti izaslanstva iz Švicarske Konfederacije i zamjenika za opće poslove monsinjora Peñe Parre, kao predstavnika pape Franje.

8 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti