Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence

Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence

Novi poglavar Crkve u Firenci mons. Gherardo Gambelli, dosadašnji župnik Župe Madonna della Tosse u Firenci, naslijedit će 77-godišnjeg kardinala Giuseppea Betorija koji je prošle godine Papi podnio ostavku zbog navršene dobi, izvijestio je Vatican News.

Budući prelat, koji ima više od deset godina misionarskoga iskustva u Africi, bit će zaređen za nadbiskupa 24. lipnja. Rodom iz grada Viareggia, 54-godišnji mons. Gambelli zaređen je za svećenika 1996. u Firenci. Uz različite službe u nadbiskupiji stekao je licencijat iz biblijske teologije na Sveučilištu Gregoriana te doktorirao na Teološkom fakultetu Središnje Italije.

Godine 2011. zatražio je da ode u Čad kao svećenik fidei donum, gdje je obavljao službu župnika u Župi sv. Jozefine Bakhite u nadbiskupiji N’Djaména te bio odgovoran za pastoral zvanja do 2022. godine. Stekao je, osim toga, iskustvo zatvorskoga kapelana u nadbiskupiji N’Djaména te u kaznionici u Apostolskom vikarijatu Mongo.

Čovjek ljudskih, zemljopisnih i egzistencijalnih periferija – tako je kardinal Betori definirao novog nadbiskupa, koji je zahvalio Papi, rekavši da želi služiti Crkvi u Firenci i odužiti se za golemi dar evanđelja. Godine provedene u Africi, dodao je, potvrdile su mu da je najbolji način vrjednovanja dobivenih darova njihovo dijeljenje s drugima, izvijestio je Vatican News.

19 travanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti