Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Kardinal Schönborn: Vjerski blagdani i svetkovine „ritmu života“ daju duhovnu dimenziju

Kardinal Schönborn: Vjerski blagdani i svetkovine „ritmu života“ daju duhovnu dimenziju

Svetkovine kao što su Uzašašće, Duhovi ili Tijelovo nisu samo vjerski događaji, već oblikuju kulturu zemlje i nude važan odmor od svakodnevnog života, kazao je kardinal Christoph Schönborn za dnevne novine „Heute“, prenosi 9. svibnja Vatican News.

Kardinal Schönborn istaknuo je u srijedu 8. svibnja važnost vjerskih svetkovina i blagdana za godišnji ritam jedne zemlje. To nisu samo dani godišnjeg odmora, već služe i da „ritmu života“ daju duhovnu dimenziju. „Ako nebo pripada zemlji, onda su potrebni i otvoreni prozori prema nebu“, kazao je bečki nadbiskup, navodeći primjer svetkovine Uzašašća Gospodinova.

Svetkovina Uzašašća Gospodinova slavi se 9. svibnja, 40 dana nakon Uskrsa. U Austriji je taj dan također državni blagdan koji datira još iz vremena „Konkordata“, međunarodnog ugovora između Republike Austrije i Vatikana iz 1933. godine.

Svetkovina Kristova uzašašća iznovice potvrđuje pashalno vjerovanje u njegovo uskrsnuće. Povijesno je usko vezana uz svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, no od 4. stoljeća naovamo slavila se kao samostalna svetkovina. U nekim se pokrajinama dani prije Uzašašća slave kao „dani prošnje“, s procesijama i molitvama za dobru žetvu i blagoslov polja, izvijestio je Vatican News.

10 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti