Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina održalo tradicionalni uskrsni koncert

HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina održalo tradicionalni uskrsni koncert

Crkva Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu bila je mjesto održavanja tradicionalnog Uskrsnog koncerta kog organizira Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“, prenosi RTV.

Pred brojnom publikom prigodom Uskrsnog koncerta nastupili članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKPD- Jelačić iz Petrovaradina. Izvedena su djela znamenitih skladatelja sakralne glazbe, ali i pučka crkvena glazba.

"Tradicijski je koncert u kome njegujemo duhovni dio našeg društva. Njega je prvi ustanovio naš bivši predsjednik, nažalost sada pokojni Petar Pifat i mi to nastavljamo negdje oko desetu godinu. Pored ovog uskrsnog imamo i božićni koncert koji je praktički u tradiciji i sa jedinstvom nacije i vjere koju kroz naš statut provodimo. To je naš dio i možda rijedak način održanja tradicije i tradicije Hrvata uopće, rekao bih u Vojvodini.", ističe predsjednik HKPD "Jelačić", Mirko Turšić.

"Ovaj uskrsni koncet jako je lijep. Dogodilo se nešto što je i lijepo, uvježbano, kulturno, civilizirano i pobožno. Stara je još misao koja je sigurno istinita "Tko pjeva, duplo moli.". Sadržajne su uskrsne pjesme i mi teško da možemo zamisliti crkveni život, a na poseban način uskrsno vrijeme bez podrške pjesme.", naglašava mons. Eduard Španović, župnik župe Uzvišenja svetog križa u Petrovaradinu.

Koncerti duhovne glazbe samo su dio opusa mješovitog pjevačkog zbora HKPD-a Jelačić, a među glazbom koju izvode često se nađu znameniti petrovaradinci poput Štefanovića, Prepreka i Okrugića.

"Mi nismo crkveni zbor, mi prije svega njegujemo tradiciju hrvatskog življa u Petrovaradinu i tu zaista ima brojnih skladatelja ili da kažem vrlo značajnih skladatelja koji se trebaju predstaviti široj javnosti i koji se trebaju očuvati u toj tradiciji." kazala je voditeljica mješovitog zbora, Vesna Kesić Krsmanović.

Kada je riječ o narednom razdoblju iz društva najavljuju gostovanja u Šibeniku i Požegi gdje će biti izvedena prva opera za djecu skladatelja Franje Štefanovića "Šumska Kraljica".

2 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti