Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Biskup Georg Bätzing i Irme Stetter-Karp: Sinodalni odbor može nastaviti s radom

Biskup Georg Bätzing i Irme Stetter-Karp: Sinodalni odbor može nastaviti s radom

Nakon nedavnog razgovora njemačkih biskupa i predstavnika Rimske kurije, biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK), i Irme Stetter-Karp, predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), napisali su 25. ožujka pismo Sinodalnom odboru u kojem su najavili nastavak rada tog odbora koji radi na konceptu Sinodalnog vijeća, izvijestio je 26. ožujka Vatican News.

Razgovori u Rimu također su se, kažu, velikim dijelom odnosili na Sinodalni odbor. Vatikan ga je odbio ranije u veljači ove godine, malo prije proljetnog općeg zasjedanja njemačkih biskupa. Pismo dvojnog vodstva Sinodalnog puta sada pokazuje da je tijelo dobilo zeleno svjetlo te da može raditi na pripremi Sinodalnog vijeća u bliskoj suradnji s Vatikanom.

U razgovoru s predstavnicima Kurije prošlog petka raspravljalo se o „strukturnoj razlici između Sinodalnog odbora kao radnog instrumenta i Sinodalnog vijeća“, napisali su biskup Bätzing i Stetter-Karp koja nije bila osobno nazočna na raspravama u Vatikanu. Rimska kurija je „vrlo jasno izrazila zabrinutost da bi predloženo Sinodalno vijeće moglo biti tijelo koje nije obuhvaćeno kanonskim pravom“. Biskupi su pak uvjerili predstavnike Kurije da će „oni zajamčiti da prijedlog bude u skladu s crkvenim zahtjevima“. To su kanonsko pravo, ali i teologija Drugog vatikanskog koncila. Osim toga, u koncept će biti uključen i daljnji razvoj svjetske Sinode o sinodalnosti. S Vatikanom je dogovoreno da u koncepciji Sinodalnog vijeća treba postojati „feedback s Kurijom“ te da se nastave izravne „rasprave za produbljivanje dijaloga“.

U svjetlu dogovora u Rimu, „ništa ne stoji na putu da Stalno vijeće usvoji statut (Sinodalnog odbora, op.a.) 22. travnja 2024., te Sinodalni odbor može nastaviti s radom“, nastavlja se. U vatikanskom pismu iz veljače dovedeno je u pitanje odobrenje Statuta. Prema Bätzingu i Stetter-Karp, te su sumnje sada očito otklonjene. Potrebu financiranja radova obrazložili su i u Vatikanu, stoji u pismu dvoje predsjedatelja. Rečeno je da se „odgovarajući resursi sada konačno mogu staviti na raspolaganje“ Sinodalnom odboru.

Dvojno vodstvo Sinodalnog puta smatra „velikim zadovoljstvom“ što su se na susretu u Vatikanu „vrlo pozorno promatrali“ tekstovi Sinodalnog puta i time je „vrednovan“ rad Sinodalnog odbora. Međutim, na sastanku s Rimskom kurijom nisu mogla biti obrađena sva pitanja, napisali su biskup Bätzing i predsjednica ZdK-a Stetter-Karp.

Izaslanstvo njemačkih biskupa razmijenilo je 22. ožujka 2024. mišljenja o Sinodalnom putu s predstavnicima Rimske kurije u Vatikanu. U zajedničkom priopćenju za javnost u petak navečer govorilo se o „pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi“, identificirane su razlike i sličnosti te dogovorene redovite razmjene, rečeno je. Stoga bi se sljedeći sastanak trebao održati prije ljetne stanke 2024., izvijestio je Vatican News.

27 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti