Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

RIJEČ UREDNIKA

UŽIVO (LIVE) KOD ISUSA I S ISUSOM

Dragi prijatelji Radio Marije

Sad već gotovo na svim TV postajama imamo naznaku za neke emisije da su „uživo“ (live). Tu opciju imamo i na facebooku te i mnogi pojedinci koriste tu mogućnost da bi pokazali uživo svojim prijateljima gdje se nalaze i na kakvom događaju sudjeluju. Emisije „uživo“ imaju veću vrijednost, budući da nam izravno prenose ono što se događa i omogućuju nam čuti mišljenje pojedinaca „bez montaže“. I u programu Radio Marije također imamo emisije „uživo“. Zovemo ih još i kontakt emisijama, jer se u njih slušatelji mogu javiti direktno telefonom i razgovarati s voditeljem. Možda će se netko pitati zašto o tom govorim, kad je to svima jasno i kad to svi znaju? Evo, dajem odgovor takvim radoznalcima. Nedavno na božićnom prijemu u Generalnom konzulatu R. Hrvatske u Subotici, u svojoj božićnoj čestitci, g. Velimir Pleša, generalni konzul rekao je i ovo: „Dragi prijatelji, dopustimo da se u svima nama i među nama, dogodi Božić – susret sa Bogom koji nam dolazi. Ne tek usput, ne negdje izvan života, nego uživo…“. Ta misao mi je bila vrlo poticajna i drži me već nekoliko dana: Susret s Isusom uživo, kod Isusa uživo…
U mislima sam se vratio dvije tisuća godina unazad. Svrstao sam se među pastire na betlehemskim poljanama koji su prvi čuli vijest o Isusovom rođenju. I bio sam „obasjan slavom Gospodnjom“, nisam se prestrašio kao pastiri, ali sam čuo njegov glas: “Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.” A zatim sam čuo i vidio „silnu nebesku vojsku“ koja je hvalila Boga u klicanju, slavljenju i pjesmi, ovim riječima: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!” (usp. Lk 2, 8 – 14). Nakon toga sam u mašti sudjelovao u dogovoru s pastirima. S ushićenjem smo govorili i poticali jedan drugoga: “Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.” I pohitali smo s darovima i pronašli „Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama“. I ispričali smo im, otimajući riječi jedan drugome, što smo čuli od anđela, a onda smo se vratili na betlehemske poljane svojim stadima, ali te noći nije bilo spavanja. Neka čudesna milina držala nas je budnim, samo smo htjeli pjevati i pjevati i slaviti Gospodina, zbog svega što smo čuli i vidjeli… (usp. Lk 2,15-20) .
Predivan je osjećaj u mašti, u mislima vratiti se u Betlehem, u tu „srićnu“, čudesnu noć. I činit će to mnogi i ovoga Božića, osobito o ponoći. Dolazeći u crkvu, klečeći pred jaslicama, maštat će i zamišljati kako je to tada bilo. I nitko neće otići kući isti, jer jednostavno taj događaj ispunja i napunja čovjeka milinom Božje blizine i sviješću da je „ljubav Božja bila prevelika“ i – ona „primi pravu put čovjeka. S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka“ – kako pjevamo u jednoj Božićnoj pjesmi.
No, Andrija dosta maštanja, tema je „uživo“ a ne neki prošli događaj. Doista, sve je to lijepo što se nekoć „uživo“ dogodilo i sve što se glede toga događa u mislima, u mašti. I sve jaslice, i svi „Betlehemi“ po crkvama širom svijeta lijepi su i dragaju nam srce, ali kako danas uživo susresti Isusa, gdje je sada taj Betlehem u kojem se možemo pokloniti Isusu. Gdje je sada taj Isus kojemu možemo pjevati, kojega možemo slaviti, iskazivati mu ljubav, ponijeti mu darove… Postoji odgovor na to pitanje. Stvarno postoji. I nije ni preteško to utvrditi. Jedino je teško to ostvariti. Evo nabrojat ću samo poneka mjesta na kojima možemo Isusa sresti uživo, danas.
Betlehem je svaka crkva. Ondje je Isus. Čeka nas u svetohraništu.
Isus je u zajednici koja se okuplja na molitvu. Bio je sa svima na Zornicama. Nije ni čudo što neki, a ja prvi, Zornice nazivaju Božić prije Božića.
Isus je na svakoj sv. misi višestruko prisutan. Prisutan je u zajednici koja se okupila u njegovo ime. Sam je rekao: Gdje su dvoje ili troje okupljeni u moje ime, tu sam i ja među njima. U tom smislu ga je vrlo lako „utjeloviti“, uprisutniti u svakoj našoj obitelji. Samo je potrebno moliti zajedno i eto Isusa s nama. Naše obiteljske kuće i stanovi postat će male crkve u kojima će Isus biti živ, Emanuel – s nama Bog.
Prisutan je u svojoj riječi. On sam nam govori kad čitamo Sveto pismo. O, kad bismo ovih dana drugačije čuli ovu njegovu riječ: Zapovijed vam novu dajem, ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas… Naravno i sve druge njegove riječi, tako konkretne, dobre za sreću u svakodnevnom životu i za vječnu sreću.
Isus nam je, pak, najviše uživo prisutan u trenutku pričesti kad nam svoju blizinu očituje tako snažno i čudesno da nam daje da blagujemo njegovo tijelo u svetoj pričesti.
Prisutan je i u sakramentima. U ispovijedi nam ponavlja neprestano: Ja te odrješujem od tvojih grijeha, opraštam ti, ne osuđujem te. Idi i ne griješi više…
Isus je prisutan u svim službenicima Crkve – u biskupima, svećenicima, đakonima. Bio sam ganut kad mi je ovog Adventa jedna bolesnica rekla: „Kad smo mi kadgod išli k našem župniku Jakovu Grunčiću, govorili smo: Iđemo našem Isusu“. Poželio sam tada da svatko tko k meni dolazi, ima isti osjećaj. Molite za mene da budem takav, da budem kao Isus.
Isus je bio dijete i zato je želio biti „uživo“ u svakom djetetu. Rekao je: Tko primi jedno ovako maleno dijete, mene prima. Iskusio sam na Badnjak što to znači kad sam posjetio jednu mladu obitelj u kojoj je otac obitelji ovoga Božića u bolnici, ali je na Badnjak pušten kući na par sati. Posjetio sam ga i odnio mu svetu pričest. Radosti njemu i njegovoj supruzi nije bilo kraja, a djeca su spontano upila i očitovala tu radost. Pogotovo mali Teodor kojega sam nedavno krstio u našoj crkvi. I „smajlićima“, ali i ručicama i nožicama očitovao je svoju radost.
Isus je bio na brojnim božićnim koncertima u našem gradu. Toliki su mu uživo klicali i pjevali da je to milina.
Isus je prisutan u siromahu. On kaže hvala, kad pomognemo ili dademo nešto siromasima. I u našoj župnim zajednicama, i u akciji „Kutak ljubavi“ u Radio Mariji, pomogli smo mnogima koji su u potrebi.
Isus je uživo i bolesnicima: bio sam bolestan, pohodio si me… Doživio sam taj susret uživo s Isusom kod jednog bolesnika kojemu su još prije desetak dana davali svega 1 % da će preživjeti, a on je izišao iz bolnice i dočekao me na nogama, uz konstataciju liječnice: To je čudo. Uživao sam u tom čudu, doista. I vjerujemo da se dogodilo po zagovoru Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića jer mu se obitelj obraćala u zagovor i molila za to čudo svaki dan.
Isusa uživo možemo ljubiti i u svakom bratu čovjeku, jer je on čovjekoljubac bez premca i želi da mu ljubav iskazujemo ljubeći bližnje, čak i neprijatelje.
I na Radio Mariji, Isus je uživo u različitim našim emisijama.
Hoćete li još? Ne. Ovo je dovoljno… A sad u akciju, u mnoge susrete s Isusom uživo!
Sretan vam Božić, uživo – u crkvi, u vašim obiteljima, u svim vašim posjetima i druženjima s rodbinom i prijateljima.
Sretan Božić i blagoslovljena nova 2018. godina uživo s Isusom – želim svima – najprije svojim dragim suradnicima i djelatnicima u Radio Mariji, svim urednicima i voditeljima raznih emisija, volonterima, svim članovima naše udruge „Marija“ i napose svim našim dobročiniteljima a napose svim dragi slušateljima našega radija, zbog kojih postojimo i za koje radimo.
Na ponoćnoj misi svi ste bili u mojim mislima, u mom srcu i u mojim molitvama.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić