Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

RIJEČ UREDNIKA

Uskršnja poruka mons. dr. Andrije Anišića, urednika programa hrvatske redakcije Radio Marije Srbije

PREPLAŠENIM SRCIMA RECITE: NE BOJTE SE!

Nedavni susreti s dvije osobe duboko su me potresli. Bili su to susreti s vjernicima koji su prije „korone“ redovito dolazili na misu nedjeljom, a jedna osoba često i radnim danima. Jedna mi je osoba priznala: „Kukavica sam. Bojim se i zato ne idem u crkvu“. Druga je osoba rekla: „Kad u Subotici bude nula zaraženih, onda ću ponovo krenuti u crkvu. Bojim se“. Usput su mi još rekli da su primili vakcine, ali se i dalje plaše zaraze. I nisu oni jedini. Vidi se to jako po broju vjernika koji sudjeluje na svetim misama. Strah od zaraze, od bolesti, od trpljenja… To je samo jedna od teških posljedica virusa korone i bolesti covid-19. Puno je više onih koji imaju i teže psihičke poremećaje od straha. Na Veliki petak ujutro čuo sam u jednim vijestima da je u R. Srbiji prošle godine prodano dvadeset dva milijuna kutija lijekova za smirenje. Osim zdravstvenih, pandemija je uzrokovala i mnoge druge probleme, počevši od onih ekonomskih pa preko društvenih do problema koji se prisutni na svim područjima ljudskog života i rada.

Proživjeli smo teških godinu dana. I još se svemu ne nazire kraj. Ipak, što se tiče Crkve, situacija je neusporedivo bolja. Prošle godine obrede Velikoga tjedna i Uskrs slavili smo u praznim crkvama, uz zabranu kretanja i mnoga druga ograničenja. Radio Marija je tada imala važnu ulogu u posredovanju duhovne pomoći svojim slušateljima. Sada slavimo mise s narodom. No, ipak naša radost nije potpuna. Pastir naše mjesne crkve, subotički biskup Slavko je u bolnici. Ni ove godine nije bilo Mise posvete ulja. On nije mogao proslaviti Dan svećeništva sa svojim svećenicima u našoj katedrali. Sve nas pozdravlja i blagoslivlja s bolesničkog kreveta. Bolesno je i nekoliko svećenika; mons. Bela Stantić, naš vjerni suradnik i dobročinitelj, također je u bolnici a bolesni su i mnogi vjernici. Stoga naše molitve za prestanak pandemije neka ovih dana budu i dalje žarke, s puno vjere i pouzdanja u Božje milosrđe.

No, usprkos svemu, neka odjeknu u našoj svijesti, dok razmatramo vazmena otajstva Kristove muke, smrti, ukopa i uskrsnuća, neka odjeknu u nama snažno riječi uskrslog Gospodina. On je na dan svoga uskrsnuća svojim učenicima, koji su „u strahu od Židova bili zatvorili vrata“, uputio riječi velikog ohrabrenja: Mir vama! Donijevši im i veliku radostI obradovaše se učenici vidjevši Gospodina (usp. Iv 20,19-26; Lk 24,36-49). Ukazavši se pak, ženama, koje su također bile uplašene i tužne, veli: Vi se ne bojte; ne bojte se! (usp. Mt 28,5-10). Prisjetimo se i Isusovog poziva: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako” (Mt 11,28-30).

Eto, poruke za danas, za ovaj Uskrs – svima; osobito svim preplašenim srcima, svima bolesnima, svima koji su u izolaciji, svima koji su boje neizvjesne budućnosti. Isusove riječi: Ne bojte se i Mir vama te njegovo obećanje: ja ću vas odmoriti; naći ćete spokoj dušama svojim – neka, kao eho, odjekuju ovoga Uskrsa u našim srcima, u našim obiteljima, u našim župama, u našoj biskupiji, u našim gradovima… Neka osobito snažno odjeknu u srcima i mislima onih koji se boje ići u crkvu zbog zaraze, da se oslobode toga straha i da se pridruže radosnim uskrsnim slavljima u našim crkvama.

Pjevušimo ovih dana riječi divne pjesme:

 

PREPLAŠENIM SRCIMA RECITE:

Ne bojte se.

Vaš je Bog snažan, svojom moćnom rukom,

Kad zazovete ga,

Donijet će svoj spas.

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Recite slabima, Bog vaš sigurno

Dolazi da spasi vas.

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Pogled svoj dignite opet vas podiže.

On dolazi da spasi vas.

 

Recite svim slomljenim srcima: vjeru ne gubite.

Vaš je Bog snažan u svojoj ljubavi,

Kad zazovete ga, donijet će svoj spas.

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Pogled svoj dignite opet vas podiže.

On dolazi da spasi vas.

 

Bog vam je zaklon u nevolji svakoj,

U oluji on je sklonište.

On nam je oslonac u danima tuge,

U borbi naša utvrda.

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Recite slabima, Bog vaš sigurno

Dolazi da spasi vas.

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Pogled svoj dignite opet vas podiže.

On dolazi da spasi vas.

 

Pogled svoj dignite opet vas podiže…

 

On dolazi da spasi vas,

Dolazi da spasi vas.

Pogled svoj dignite opet vas podiže.

On dolazi da spasi vas.

 

 (Oni koji se služe internetom mogu pjesmu poslušati i na ovoj internetskoj stranici: https://www.youtube.com/watch?v=P0rnWKSht6U).

 

I neka vas sve uskrsli Gospodin ispuni svojim darovima mira i radosti. Sretan Uskrs svim prijateljima Radio Marije. Sretan Uskrs slušateljima, volonterima, dobročiniteljima i djelatnicima naše Radio Marije. Sretan Uskrs Svjetskoj obitelji Radio Marije i vodstvu Svjetske obitelji i svim postajama Radio Marije u svijetu.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić