Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

RIJEČ UREDNIKA

Uskrsna poruka mons. dr. Andrije Anišića, urednika programa hrvatske redakcije Radio Marije Srbije

BOŽJA ŠUTNJA PRED USKRS

Dragi prijatelji Radio Marije!

Vjerujem da ne postoji čovjek koji bar jednom u životu nije rekao: Bože gdje si? Zašto šutiš? Zašto sve ovo dopuštaš? Zašto se baš meni ovo događa? Što sam Bogu skrivio? Mogli bismo ta pitanja proširiti i na situaciju u svijetu pa i u Crkvi danas. Mogli bismo pitati svemogućega Boga: Zar su ti draga razaranja gradova, krvoproliće, toliki mrtvi i ranjeni u Ukajini i u mnogim zemljama gdje traju ratni sukobi? Zar možeš gledati mirno uplakana lica onih koji napuštaju svoje domove? Zar te ne pogađa smrt dvadeset milijna onih koji godišnje umiru od gladi a među kojima su i brojna djeca? Zašto šutiš, premda znaš da svake godine pedeset milijuna nerođenih beba umire strašnom smrću zahvatom koji se stručno zove “umjetni (veštački) prekid trudnoće? Mogli bismo pitati Isusa, dobrog pastira, zašto u Crkvi dopušta tolike grijehe koji zbunjuju i sablažnjavaju mnoge počevši od pedofilije do homoseksualnosti pa do svega onoga što se događa u njemčakoj Crkvi u kojoj se čine mnoge teške stvari suprotne nauku i moralu Katoličke crkve? A da i ne spominjemo tolike otpade i istupe iz Crkve i, još uvijek, postojeće posljedice velikih raskola u Crkvi. Crkva je tako bolno podijeljena na Katoličku, Pravoslavnu, Evangeličku i mnoštvo manjih zajednica ili sekti, a ti si, Isuse, osnovao i želio samo jednu Crkvu?! Zašto…?

Sva ova i slična pitanja, mogli bismo reći, uključena su u ona četiri Isusova pitanja koja je uputio Ocu prije svoje muke i smrti. Svemirom i zemljom još i danas odjekuje njegov trostruki vapaj sa Maslinske gore kad je nježnim riječima molio svoga Oca: Abba! (Tatice)!: pade ničice moleći: Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša… Opet, po drugi put, ode i pomoli se: Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!” Opet ih ostavi, pođe i pomoli se po treći put ponavljajući iste riječi (usp. Mt 26,39-44). A na križu raspet pitao je Oca: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? (Mt 27,46). Abba! Tatica – Bog Otac je, međutim, šutio…

No, Sin je znao da ta šutnja nije kazna i zato je njegova reakcija na tu šutnju bila: Dobro, Oče – ja molim, ali ne moja volja, nego tvoja volja neka se vrši… (usp. Mt 26). I bolni vapaj na križu, također završava predanjem: Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj! (Lk 23,46).

Otac je šutio jer je znao da će krv njegovog Sina spasiti svijet i otkupiti čovjeka. On je znao da nakon Velikog petka dolazi Uskrs! Naučimo ovih svetih dana nasljedovati Isusa! U trenutcima kad nam se čini da Otac šuti, kad Bog šuti u našim nevoljama i nevoljama naših bližnjih, kad ne uslišava naše molitve onako kako bismo to mi željeli – ne gubimo vjeru ni pouzdanje u njegovu dobrotu. I nakon svakog našeg Velikog petka dolazi Uskrs. Često to doživimo već i u ovom životu a sigurno ćemo radost Uskrsa uživati u vječnosti poslije smrti. To je lekcija koju trebamo dobro naučiti i zapamtiti kako nikada ne bismo noseći svoje životne križeve mrmljali ili, ne daj Bože, psovali ili proklinjali Boga.

A kad se radi o Božjoj šutnji glede velikh i teških problema i nevolja kojih smo svjedoci u svojoj svakidašnjici, Bog nam odgovara, Isus nas uči da većinu tih problema ljudi sami mogu i trebaju riješiti. Potrebno je samo slušati Isusa i slijediti njegov put ljubavi. Potrebno je samo prihvatiti i živjeti njegovu novu zapovijed ljubavi (usp. Iv 13,34) i presta li bi ratovi, nestatalo bi gladi i siromaštava u svijetu, prestalo bi ubijanje nevine dječice u majčinim utrobama… jer bi se svatko trudio dati život za svog bliženja a ne oduzimati ga.

Sudjelovati u obredima svetoga Trodnevlja i slaviti Uskrs znači zapravo slušati Isusa, živjeti po njegovu evanđelju, uzeti svoj križ svaki dan i ići za njim a napose ljubiti se međusobno onako kako je on nas ljubio, tj. biti spreman dati život za svoga bližnjega!

Kako bi bilo divno živjeti na ovoj zemlji kad bi se to ostvarilo. Maštajmo o tom i učinimo mali korak svaki dan i dajmo svoj mali doprinos da se taj “novi svijet” ostvaruje po našoj međusobnoj ljubavi.

Zahalimo Bogu Ocu što je, nakon šutnje na Veliki petak, tako čudesno progovorio uskrisivši Isusa od mrtvih (usp. Dj 13,3; 17,31). Zahvalimo Isusu što je svojim ukazanjima nakon uskrsnuša očitovao svoju veličanstvenu pobjednu nad grijehom, đavlom i smrću.

Sretan Uskrs i puno mira i radosti od uskrslog Gospodina svim prijateljima Radio Marije, svim slušateljima, volonterima, dobročiniteljima i djelatnicima kao i cijeloj svjetskoj obitelji Radio Marije kao i vodstvu Svjetske obitelji.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić