Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

RIJEČ UREDNIKA

Poruka mons. dr. Andrije Anišića, urednika programa hrvatske redakcije Radio Marije Srbije

Božić 2020. – u vrijeme pandemije

ISUS-BOŽIĆ, VRAĆA NAM SNAGU I ZDRAVLJE

Dragi prijatelji Radio Marije!

Slavimo Božić u vrijeme pandemije. Danas prije svega želim biti srcem i molitvom s   onima koji su bolesni, koji zbog virusa nisu dolazili na Zornice; s onima koji zbog izolacije nisu bili na Božić na misi; sa starima i bolesnima po raznim Gerontološkim centrima i domovima kojima nitko ne smije doći u posjet jer su pod strogim mjerama zaštite i izolacije. Mislim i na stare i bolesne koji su bili sami jer im djeca i unučad nisu došla na badnju večer kao ni na Božićni ručak jer su ih željeli zaštititi od virusa… Suosjećam i s onima koji plaču i tuguju za svojim dragim pokojnicima, koji su ovih dana sahranjeni…

Doista, bit će ovih božićnih blagdana puno toga što, i kako, nikada nije bilo. Bit će puno suza, boli i uzdaha, ali i čežnje i želje da se ovako nešto više nikada ponovi. Herod naših dana – virus COVID-19, kako ga je nazvao jedan svećenik, uspio je ove godine „ubiti“ puno toga. On je želio i želi ubiti i Božić-Isusa, ali neće uspjeti baš kao što ni nekoć Herod to nije uspio. Božić ne ovisi samo o vanjskim okolnostima našega života. On se događa u našim srcima i savjestima. Stoga poželimo da svi koji slave Božić u godini pandemije dožive onu divnu objavu, koju je najavio prorok Izaija a koju su doživjeli, istina nakon više od sedam stoljeća, svjedoci Isusovog rođenja: Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka obasja (Iz 9,1). Ta svjetlost je Isus – vječna Riječ, koja je tijelom postala: u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze (Iv 1,4-5). Isus je slava Gospodnja koja je u noći njegovog rođenja obasjala pastire (usp. Lk 2,9). I starac Šimun u jeruzaleskom hramu svjedoči da je Isus  svjetlost na prosvjetljenje naroda (Lk 2,32). Isusovo rođenje donijelo je veliku radost nebu i zemlji – anđelima i pastirima, izraelskom narodu i cijelom čovječanstvu.

Mi kršćani 21. stoljeća, godine Gospodnje 2020., u vrijeme pandemije, moramo imati raspoloženje onog prvog, vrlo dugog Adventa. U nadi i molitvi trebamo željeti i iščekivati da Isus, vječna Božja riječ, rasprši tamu pandemije virusa COVID-19 i svakog drugog zla kako bismo mogli, s prorokom Izaijom, klicati: Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju… (Iz 9,2). Ili s pastirima slaviti i hvaliti Boga (usp. Lk 2,20) zbog Isusove veličanstvene pobjede na grijehom, zlom i virusom te s Marijom u sebi pohranjivati sve te događaje i prebirati ih u svome srcu (usp. Lk 2,19). Da, Isus je već došao. On je već spasio svijet i otkupio čovjeka. On je svoje učinio. On jeste, ali mi nismo. Čovjek-mi smo na potezu. Mi moramo prihvatiti Isusa danas, sada. Mi se moramo potruditi da ne budemo svrstani među one za koje evanđelist Ivan svjedoči: K svojima dođe i njegovi ga ne primiše (Iv 1,11). Da su Isusa primili „njegovi“, u „ono vrijeme“, tijek čovječanstva bi se razvijao sigurno u sasvim drugom pravcu. Glavni razlog mnogih zala u svijetu, pogotovo ratova, siromaštva, gladi, korupcije je upravo to ne prihvaćanje Isusa i njegovog evanđelja. Da je bilo manje grijeha, bilo bi i manje drugih zala u svijetu kao što su prirodne nepogode i zagađenost zraka, na primjer. Ne bi bilo ni mnogih bolesti koje su izravna posljedica ljudskih grijeha i izopačenosti.

No, što je tu je. Mi kršćani ne gubimo nadu. Poslušajmo savjet pisca poslanice Hebrejima: Odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! Grijeh je najveći neprijatelj čovjekove sreće. važno je da se ne premorimo i ne klonemo duhom (usp. Heb 12,1-3) jer ćemo onda ostati bez mira i radosti. Ako ostanemo vjerni Gospodinu on će nas odmoriti i naći ćemo spokoj dušama svojim (usp. Mt 11,28-29). Potkrijepimo to i divnom zbornom molitvom od srijede, 2. tjedna Došašća: Svemogući Bože, ti nas po Ivanu Krstitelju opominješ da pripravimo put Kristu Gospodinu. Ne dopusti da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina, koji nam vraća snagu i zdravlje“.

Pokušajmo tako, pa će nam i ovaj Božić, u vrijeme pandemije corona-virusa, biti sretan. I bit će nam blagoslovljena nova, godina Gospodnja 2021.

To od srca želim svim slušateljima, volonterima, dobročiniteljima i djelatnicima hrvatske redakcije Radio Marije Srbije kao i svim ljudima dobre volje koji budu slušali ili čitali ovu poruku. ČESTIT VAM BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić