Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

RIJEČ UREDNIKA

ISUS KRIST NAJPOZNATIJI LIK LJUDSKE POVIJESTI

Dragi prijatelji Radio Marije!

Najavio sam u poruci prošloga mjeseca da ću ove godine, u nastavcima, pisati što se sve u povijesti čovječanstva promijenilo od Isusovog dolaska za zemlju. Trajat će to čitavu godinu, jer Isus je doista središnja osoba ljudske povijesti. Tako ga je opisao i poznati bibličar, fra Tomislav Pervan: „Isus Krist je s nedostiživim odmakom najpoznatiji lik ljudske povijesti, osoba koja je poput neistraživa planinskog masiva sa svih strana osvjetljivana, ispitivana, tumačena, istraživana, komadana, stavljana pod sve moguće sitnozore. Sa svih se strana okretalo, promatralo i prekapalo tu osobu, preoravalo i anatomski seciralo, upravo kao što nekom gorskom masivu svatko na svoj način pristupa: planinari, geolozi, speleolozi… Tako je i s Isusom. Stoji pred nama kao neistraživi gorski masiv. I njega se promatralo i promatra pod raznim vidicima i motrištima. Bave se njime psihologija, sociologija, politika, povijest, povijest religija. Zatim teologija, duhovnost lijepe umjetnosti, filozofija, jezikoslovlje (Isusov govor, njegove usporedbe koje su jedinstvene u svjetskoj književnosti). Svatko na svoj način tumači Isusa, njegove riječi i djela. Za jedne je on prevratnik, za druge zanesenjak, fanatik, sanjar, fantast… I svaka se umjetnost na njemu okušala. Kiparstvo i slikarstvo, film i kazalište, književnost i kabaret, glazba i mjuzikli. Jednom riječju, on je trajno izazovna i zanimljiva pojava na svjetskoj pozornici i u ljudskoj mašti. Ne pušta ljude na miru. Isus ostaje do dana današnjeg neistraživa i nedokučiva pojava…“ (Glas mira, siječanj 2010.).
Volio bih da se, dok čekate nastavak ovoga što sam započeo pisati, svi bavite osobom Isusa Krista na najbolji način a taj je: čitati njegovo evanđelje. Razmišljati o Isusovim riječima i djelima, upiti svaku njegovu poruku i „vjerovati evanđelju“, tj. povjerovati da je najbolje živjeti onako kako nas Isus uči u evanđelju. To će promijeniti naš život. I ne samo naš.
U ponedjeljak, 30. siječnja, dr. Dražen Marić, predsjednik naše udruge „Marija“, Nikola Jaramazović, koordinator naše redakcije i ja, susreli smo se s g. Bernhardom, koordinatorom Svjetske obitelji Radio Marije za Europu. Na tom sastanku g. Bernhard nas je ohrabrio i pohvalio rekavši da se osjeća žar u radu naše redakcije. Naglasio je da moramo ostati misionarski radio, koji će ustrajno, strpljivo i oduševljeno putem valova našega radija, širiti Isusovu radosnu vijest u Republici Srbiji. Naravno, morali smo razgovarati i o materijalnoj situaciji. Svjetska obitelj ponovo zahtijeva od nas da povećamo broj donatora i iznos donacija, jer se Radio Marija širi u svijetu i mora ulagati u mnoge važne projekte, pa nam nije u mogućnosti financijski pomagati kao dosada. Mi se nadamo i uzdamo se da će nam Kraljica Radio Marije i u tome pomoći. Budući da od Božića imam kapelana, i sam ću osobno moći više poraditi na promoviranju našega radija. U tom smislu odlučio sam da ću zamoliti župnike da mi dopuste, kad budemo prenosili svetu misu iz njihove župe, da okupljenim vjernicima govorim o karizmi i poslanju Radio Marije kod nas i u svijetu. Planiramo organizirati i susrete s voditeljima emisija i volonterima. Sve to kao i sav naš rad i našu budućnost, dragi prijatelji Radio Marije, preporučam u Vaše molitve.
Želim vam blagoslovljen ovaj mjesec i puno radosti, uz program Radio Marije, kako u duhovnom tako i u ljudskom životu.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić