Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa pozvao na molitvu za liječnike i svećenike koji daju život za vjernike

Papa pozvao na molitvu za liječnike i svećenike koji daju život za vjernike

Na četvrtu uskrsnu nedjelju, posvećenu Dobrom Pastiru, 3. svibnja papa Franjo je tijekom jutarnjeg euharistijskog slavlja u Domu sv. Marte pozvao vjernike na molitvu za svećenike i liječnike, koji su žrtvovali svoje živote, brinući se za druge ljude u ovo vrijeme obilježeno pandemijom.

Danas Crkva obilježava i Svjetski dan molitve za zvanja. Ovo je 50. euharistijsko slavlje, što ga u posljednje vrijeme, zbog opasnosti zaraze, Papa slavi u Domu sv. Marte bez nazočnosti vjernika. Papa je ipak želio biti cijelo to vrijeme duhovno prisutan među Božjim pukom te je odlučio da se mise kao i drugi obredi prenose putem medija kako bi bile dostupne vjernicima cijelog svijeta.

Potaknut slavljem nedjelje Dobrog Pastira, koju Crkva obilježava tri tjedna nakon Isusova uskrsnuća, Papa se u misi prisjetio svećenika koji u svijetu daju svoje živote za vjernike, pa i u ovoj pandemiji. Samo u Italiji ih je umrlo stotinjak. U isto vrijeme molio je i za preminule liječnike, od kojih su samo u Italiji umrla 154. Primjeri tih svećenika i liječnika pomažu nam, prema njegovim riječima, da se i mi brinemo “za sveti vjerni Božji puk”. Osvrćući se u propovijedi na Petrovu tvrdnju u svojoj poslanici ondašnjim vjernicima da su lutali kao izgubljene ovce, a da su sada vraćeni pastiru da čuva njihovu dušu, Papa je primijetio kako Isus dolazi spasiti izgubljene ovce te dodao kako Ivan u svom Evanđelju govori o vratima kroz koja ulazi stado. Svi oni koji ne ulaze kroz ta vrata su lopovi, kradljivci, lažni pastiri. U povijesti Crkve bilo je niz lažnih pastira, koji su iskorištavali stado, tražeći novac i stvarajući na njihovim leđima svoju karijeru. Stado ih međutim prepoznaje i traži Boga vlastitim putem. Dobar Pastir osluškuje i vodi stado, brinući se za svoje ovce i stado prepoznaje dobre i loše pastire te se povjerava dobrom Isusovom pastiru. Samo pastir koji sliči Isusu je pred stadom vjerodostojan, istaknuo je Papa i objasnio kako njihovo ponašanje mora biti slično Isusovom. Dobar pastir je blag i nježan, ne brani se i ne napada, odiše nježnošću bliskosti, prepoznaje po imenu ovce i brine se za svaku kao da je jedina. Dobar Pastir prati nas uvijek na našem životnom putu. To je ideja zajedništva, nježnosti, dobrote i blagosti. Crkva želi Isusa i On čuva Crkvu, rekao je Papa za kojeg je ovo lijepa nedjelja, nedjelja mira i nježnosti, jer kako kaže psalmist: Gospodin je pastir moj, ni u čemu ja ne oskudijevam.

3 svibnja 2020

Nema komentara

Comments are closed.