Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nedjelja Caritasa i Svjetski dan siromašnih obilježeni u Zemunu

Nedjelja Caritasa i Svjetski dan siromašnih obilježeni u Zemunu

U nedjelju, 17. studenog 2019. obilježeni su Nedjelja Caritasa i Svjetski dan siromašnih. U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu svetu misu, kojoj je prisustvovao znatan broj župljana, slavio je Preč. Jozo Duspara, župnik i dekan, te direktor Caritasa Srijem.

U svojoj propovedi, Preč. Duspara istakao je da je Caritas sastavni dio Crkve i da smo svi dužni da razmišljamo o siromašnima i na koji način da im pomognemo. Sa siromaštvom se susrećemo svakodnevno kako u našim župnim zajednicama, tako i i putem televizije diljem svijeta. Na siromašne ne trebamo gledati kao na neke ljude koji žive daleko u nekim zemljama, u kojima nismo nikada bili, nego na ljude, koji su djeca Božja, zbog kojih je Isus Krist došao na zemlju da ih spasi i otkupi. Isus nas poziva da budemo oni, koji razmišljaju o vrijednostima života, a to su vrijednosti o kojima govori i papa Franja u svojoj poruci, napisanoj povodom obilježavanja Svjetskog dana siromašnih. Papa nas poziva da budemo nosioci nade i da svako od nas kao dio jedne župne zajednice, jedne biskupije, odnosno dio današnje Crkve razmišlja o ljudima u potrebi, izgrađuje vrijednosti, koje su potrebne današnjem čovjeku i da se svako uključi u karitativne aktivnosti, kako bi se smanjio nivo siromaštva, koji zahvata današnje moderno društvo.

Isto tako, Preč Duspara skrenuo je pažnju da siromaštvo nisu samo brojevi i da nije dovoljno da samo konstantujemo koliki je broj danas siromašne djece, ili broj migranata i izbjeglica u svijetu, ili koliko je ljudi obolelo od različitih bolesti, nego je potrebno razmišljati na koji način pomoći tim ljudima. Crkva ne traži od svakog pojedinca da napravi velike pomake u svemu tome, nego male korake, jer nije dovoljno da svjedočenje Božije ljubavi bude samo u navještanju evanđelja i slavljenju liturgije, nego i u djelovanju ljubavi, odnosno karitativnom djelovanju.

Liturgijsko slavlje uveličao je župni mješoviti zbor Sv. Cecilija, a po završetku svete mise, svi prisutni su imali priliku da pogledaju prodajnu izložbu, koju je organizirao biskupijski Caritas Srijem i župni Caritas župe Zemun, na kojoj su bili izloženi razni predmeti, koje izrađuju migranti u okviru raznih kreativnih radionica u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Ova sveta misa je bila emitirana izravnim uključenjem u program Radio Marije, a medijski je propraćena i od strane RTV Vojvodina.

19 studenoga 2019

Nema komentara

Comments are closed.