Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslavljena 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista “Zvonik”

Proslavljena 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista “Zvonik”

U nedjelju, 17. studenog 2019. godine proslavljena je 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista „Zvonik“ Svetom misom u župi sv. Roka u Subotici. Svetu misu je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je glavni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, a potom je održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Sveta misa u crkvi sv. Roka u Subotici

Na Svetoj misi u propovijedi vlč. Vinko je rekao: U povijesti naše biskupije postojali su brojni časopisi informativnog i duhovnog karaktera, ali je jedan od njih kroz  25 godina rastao i stasao u jedan ozbiljan i stabilan list koji je postao ogledalo vjernika Hrvata u Subotičkoj biskupiji. Upravo zato što je nastao kao plod zajedništva svećenika s hrvatskog govornog područja, a rastao u zajedništvu ove župske zajednice. On nam večeras svjedoči da ako “hram našeg zajedništva”  ostane utemeljen na čvrstoj stijeni – Kristu, ostat će postojan unatoč svim nesigurnostima koje vrijeme u kojem živimo nosi sa sobom.

Prije blagoslova na Svetoj misi prisutni vjernici pozvani su da dođu na svečanu akademiju. Na svečanosti su nazočili bivši urednici, članovi uredništva, vjerni dopisnici, suradnici i čitatelji Katoličkog lista Zvonik te brojni gosti ispred generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, g. Mihael Tomšić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća gđa. Jasna Vojnić sa suradnicima. Nakon uvodnih riječi, na akademiji su pročitane i poruke onih koji nisu mogli nazočiti proslavi, te je započeo svečani dio akademije.

O samom nastanku „Zvonika“ govorio je mons. dr. Andrija Anišić, kome je povjerena prva dužnost glavnog i odgovornog urednika.

mons. dr. Andrija Anišić, prvi urednik “Zvonika”

Marko Tucakov, jedan od dopisnika Katoličkog lista „Zvonik“ koji priprema tekstove iz mjeseca u mjesec i prati vjerske i kulturne događaje govorio je na temu Kome, kako i gdje su zvonila zvona „Zvonika“.

Marko Tucakov, dopisnik “Zvonika”

Proslavi jubileja nazočio je Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže koja djeluje u Zagrebu od 2018. godine. On je govorio na temu Potencijali katoličkih medija – Hrvatska katolička mreža.

Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže

Pred sam kraj proslave jubileja prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, te je nakon svoje upućene riječi zahvale podijelio zahvalnice onima koji su pomogli u stvaranju „Zvonika“ iz broja u broj u ovih 25. godina.

Program proslave jubileja uzveličao je Zbor Collegium musicum catholicum skladbama subotičanina Albe Vidakovića, program je vodio Dario Marton, a cijelu proslavu jubileja mogli su pratiti u izravnom prijenosu i slušatelji Radio Marije.

Dario Marton

18 studenoga 2019

Nema komentara

Comments are closed.