Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Poruka mons. Stanislava Hočevara povodom Svjetskog dana siromašnih 2019.

Poruka mons. Stanislava Hočevara povodom Svjetskog dana siromašnih 2019.

Predrage sve katoličke zajednice u Srbiji,draga braćo i sestre!

Naš dragi Sveti otac papa Franjo svojim imenom, svojim riječima a napose svojim djelima i odlukama neprestano ukazuje na tu najveću ranu modernog života: na našu ravnodušnost i nevjeru koje prouzrokuju strašnu bijedu, siromaštvo i stanje odbačenosti. Kako Papa kaže: „…odbačeni, bijedni i siromašni prava su barutana našega vremena“.

mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita

  1. Poslanica nevidljive empatije

Pročitati čitavu poslanicu pape Franje za dan siromašnih 2019. prava je poslastica, ali i vrlo gorka pilula. Deset ozbiljnih točaka dubokih promišljanja od nas svakako zahtijeva sabranost, ljubav i veliku spremnost za promjenu nas samih i čitavog društva u kojem živimo. A upravo to je najzahtjevniji izazov.

2. Velike konstatacije, ali jedna jedina nezaobilazna stvarnost…

Nikakvo zatvaranje vrata ili postavljanje zidina ne može nas riješiti eksplozivne lavine modernog siromaštva. Može, doduše, no samo privremeno; možda za koju godinu, najviše za desetljeće. Eksplozivna lavina tolike bijede plod je naše neodgovornosti i nepravde. Ta naša neodgovornost i naša nepravda sigurno dospijevaju pred sud; prije ili kasnije. Već na Zemlji, a kamoli u Vječnosti! Ali ta „eksplozivna lavina“ može imati dvostruki učinak: bilo destruktivan, ili pak ozdravljajući i spasonosni. Svatko od nas bira samu kvalitetu posljedica, no to isto nužno bira i unutar zajednice koju mora svjesno i odgovorno prihvatiti. Siromaštvo – budući da je na strani siromaha sâm Bog – može me voditi do obraćenja, do velikodušne ljubavi, do neke stvaralačke djelatnosti, do mudrosti povezivanja najboljih umova… Tako za mene i zajednicu kojoj pripadam siromaštvo postaje spasonosno. Siromaštvo pak – koje ne želim vidjeti, kojem okrećem leđa, prema kojem gajim prezir i živim posve ravnodušno – pretvara se u snažnu i rušilačku eksploziju.

  3. Samo Ljubav vidi

U naše vrijeme volimo naglašavati kako smo iskreni i bježimo od svake „formalnosti“ i „službenosti“. Ali istina je da se ne usuđujemo izreći prave istine. Pogotovo ne čitave istine. Danas je moderno biti „a-gnostik“ i opisivati život u duhu „kolaža“ – svega pomalo, ali ničeg obvezujućeg ili principijalnog. Osnovna je istina da danas postoji tako veliko siromaštvo na svim područjima samo zato što je veliko naše duhovno i moralno siromaštvo. Bez Boga (Theos) ne može se pravilno gledati (horao) na život i stvari. Bez vjere nema nijedne prave teorije; pa ne može, dakle, biti ni pravog postupanja. Staro iskustvo kaže: Dobra teorija je pola prakse. Nedostatak naše vjere vodi svestranom siromaštvu. Kad više ne gledamo Božjim očima, gledamo samo svojim sebičnim i požudnim očima. Dan siromaštva i dan siromašnih je veliki vapaj da bismo na sve gledali očima Boga koji je Ljubav. Ljubav je sve stvorila i samo Ljubav može sve obnavljati i činiti novim. Sotona je, nažalost, i mnoge kršćane, pa čak i svećenike i biskupe, tako oslijepio da u Caritasu vide samo nepotrebno „socijalno djelo“ koje prlja „čiste“ ruke, srce i oči… Bože, obrati nas i bit ćemo obraćeni!

  † Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup 

8 studenoga 2019

Nema komentara

Comments are closed.