Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa imenovao novoga marsejskog nadbiskupa

Papa imenovao novoga marsejskog nadbiskupa

Papa Franjo imenovao je u četvrtak 8. kolovoza mons. Jean-Marca Avelinea (60) novim nadbiskupom metropolitom Marseillea. Na toj dužnosti nasljeđuje nadbiskupa Georgesa Paula Pontiera, koji je u svibnju navršio 76 godina, te je Papa prihvatio njegovu ostavku.

Nadbiskup Pontier do lipnja je bio predsjednik Francuske biskupske konferencije a na čelu Marsejske nadbiskupije bio je od godine 2006.

Aveline je rođen u Alžiru, a u Marseilleu živi od godine 1966., gdje je i zaređen za svećenika 1984. Prije toga studirao je teologiju u Marseilleu, Avignonu i Parizu. Nadbiskup Pontier imenovao ga je 2007. svojim generalnim vikarom, a papa Franjo 2013. pomoćnim biskupom te lučke metropole. Usto je od 2008. do 2012. mons. Aveline bio savjetnik u Papinskom vijeću za međureligijski dijalog.

„Crkva u Marseilleu me pripremila i dovela do vjere“, kazao je nadbiskup Aveline u razgovoru za Vatican News te dodao da zbog toga prije svega želi zahvaliti Crkvi u Marseilleu i njezinim vjernicima i svećenicima. Novi je nadbiskup zahvalio i nadbiskupu Pontieru, od kojega je „naučio biskupski posao“. Vidjet ćemo stoga što nas čeka; trebat će čvrsto držati ruku Krista i stada, i nastaviti ići naprijed u hodu, zaključio je mons. Aveline, koji će u novu službu biti uveden 15. rujna.

Izvor: IKA

10 kolovoza 2019

Nema komentara

Odgovori