Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa Franjo: Apostolat prevencije ključan je za suzbijanje zlostavljanja

Papa Franjo: Apostolat prevencije ključan je za suzbijanje zlostavljanja

U videoporuci na španjolskom jeziku, upućenoj sudionicima tečaja o protokolima i postupcima prevencije u zaštiti maloljetnika, koji se do 26. srpnja održava na Papinskom sveučilištu u Meksiku, Papa je istaknuo važnost prevencije, izvijestio je Vatican News.

Zaštita maloljetnika ozbiljan je problem. Svi znamo za sramotu koju je taj problem prouzročio Crkvi, jer su naši članovi upleteni u te zločine. Neka nitko ne zlostavlja djecu, neka ih nitko ne spriječi da susretnu Isusa, istaknuo je papa Franjo u video-poruci koju je prošlih dana poslao sudionicima tečaja koji je u Meksiku organizirao Centar za istraživanje i interdisciplinarni odgoj za zaštitu maloljetnika (CEPROME).

Taj je tečaj važan za sve maloljetnike, kako ih nitko ne bi zlostavljao, napomenuo je Papa te podsjetivši na Isusove riječi ‘Pustite malene k meni’ istaknuo da svakoga tko priječi nekom djetetu da dođe do Isusa – bio on redovnik, laik ili biskup – treba zaustaviti u tom njegovom ponašanju, ispraviti ga ako smo intervenirali na vrijeme, ili kazniti ako je došlo do zločina. Treba prevenirati, spriječiti.

To je ključ, dodao je Papa, kako se ne bi zlostavljalo mlade. To je apostolat prevencije. Don Bosco je to predosjetio te ustanovio način djelovanja u odgoju koji je nazvan preventivnim. U prosvjetiteljskim razdobljima poučavanja bio je kritiziran, a poslije se shvatilo da je imao veliku vrijednost. Taj sustav ima vrlo veliku vrijednost, objasnio je Papa, jer nikada ne znaš gdje se može zlostavljati neko dijete, gdje će se nekog mladića povesti na pogrešan put, gdje će ga naučiti pušiti drogu, što je jedan oblik korupcije. Nemojmo misliti samo na seksualno zlostavljanje, nego na sve vrste zlostavljanja, napomenuo je Papa.

Tečaj je, u dvorani Papinskoga sveučilišta u Meksiku, otvorio apostolski nuncij nadbiskup Franco Coppola, izlaganjem o temi „Prevencija zlostavljanja u Crkvi u Latinskoj Americi“. Centar za istraživanje i interdisciplinarni odgoj za zaštitu maloljetnika nastao je 2016. godine, sporazumom o suradnji Papinskoga sveučilišta u Meksiku i Centra za zaštitu djece, sa sjedištem na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Centar, koji vodi svećenik i psiholog o. Daniel P. Trevizo Portillo, organizirat će i prvi Latinskoamerički kongres o prevenciji zlostavljanja maloljetnika, koji je na programu od 6. do 8. studenoga ove godine. Osim toga, Meksička biskupska konferencija odredila je da 16. srpnja bude Dan molitve za žrtve seksualnoga zlostavljanja od strane članova Crkve.

Izvor: IKA

22 srpnja 2019

Nema komentara

Odgovori