Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa Franjo slavio misu za migrante

Papa Franjo slavio misu za migrante

Na Svetoj misi sudjelovali su sudionici konzultativnog sastanka Sekcije za migrante i izbjeglice, a BiH predstavlja djelatnica Caritasa BiH, Dijana Muzička

Uz 6. obljetnicu posjeta otoku Lampedusa, papa Franjo slavio je 8. srpnja 2019. u Bazilici Sv. Petra, Svetu misu za migrante.

Na Misi je sudjelovalo više od 250 osoba, među kojima su bili izbjeglice, migranti i oni koji su se posvetili spašavanju njihovih života. Udio u ovoj euharistiji mogli su imati samo oni koje je pozvala Sekcija za migrante i izbjeglice Dikasterija za promoviranje cjelovitoga ljudskog razvoja, kojima je Papa povjerio organiziranje događaja. Čast sudjelovati na Svetoj misi imali su sudionici konzultativnog sastanka Sekcije za migrante i izbjeglice na kojem će se razgovarati o dokumentu koji će biti vodič u pastoralnom radu s raseljenim osobama, napose migrantima i izbjeglicama unutar zemalja ali i izvan nje. Bosnu i Hercegovinu predstavlja djelatnica Caritasa Bosne i Hercegovine, Dijana Muzička.

U svojoj homiliji Sveti Otac se usredotočio na prvo misno čitanje iz Knjige postanka koja opisuje Jakovljev san: ljestve na kojima je video anđele kako uzlaze i silaze. Rekao je kako one predstavljaju „vezu između ljudskoga i božanskoga“. „To je alegorija božanskoga djelovanja koje prethodi svim ljudskim aktivnostima… protuteza Kuli babilonskoj koju su ljudi izgradili svojim vlastitim snagama“, napomenuo je Papa te istaknuo povjerenje koje je praotac Jakov, moleći zaštitu, stavio u Boga „na teškom putovanju koje je imao poduzeti“.

Na ovu 6. obljetnicu posjeta Lampedusi, Papine misli idu ‘najmanjima’ koji dnevno vapiju Gospodinu, tražeći da budu oslobođeni od zla koje im nanosi bol. Ovdje nije riječ samo o migrantima. Migranti su prije svega ljudske osobe i oni su simbol onih koje je današnje globalizirano društvo odbacilo”, a najslabijima i najranjivijima moramo pomoći.” Papa u homiliji migrante uspoređuje s anđelima koji se uzdižu i spuštaju, uzimajući pod svoja krila one najmanje.

Nezaboravno iskustvo susreta sa Svetim Ocem protkano emocijama sudionici su nakon Svete mise završili kratkim pozdravom svatko ponaosob.

Izvor: IKA

10 srpnja 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *