Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Uskrsna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Uskrsna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Kršćanska braćo i sestre!

Nije li čudno da se neprestano pitamo: tko će nas uvjeriti u nešto o čemu često slušamo kao o nečemu prevažnom, što je ustvari jedini temelj naše vjere? Petar kaže: Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. Ni danas ne možemo ništa drugo reći nego da postoji samo taj jedan odgovor. On je toliko jednostavan i jasan: Krist je doista uskrsnuo!
Bog se ne nalazi u grobu, u mjestu smrti. On je živ, u vječnosti! Bog je živ i u životu svakog čovjeka koji je svjestan da nije moguće živjeti ako Krist nije uskrsnuo. Ovomu u prilog ide i rečenica iz evanđelja koja govori o vjeri u uskrsnuće: Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Povjerovao je jer je vidio nešto više od praznoga groba. Vidio je koliko je logično da je živ onaj koji je toliko ljubio ljude, koji je ušao u njihove živote i preobrazio ih.
Ako shvatimo poruku uskrsnuća, onda spoznajemo kako nebo nad zemljom nije sasvim zatvoreno. Nebo, nešto od te Božje svjetlosti prodire – najprije skromno pa sve snažnije – u naš život. Tada se u nama, bez obzira koliko teški i nepodnošljivi bili problemi koji nas pritišću, rađa radost. Tada mi, poput Marije Magdalene, Petra i Ivana postajemo pukotine kroz koje nebo gleda na zemlju i k njoj se spušta.
Da, mi znamo – Bog je živ. On je na našoj strani. Više nema poteškoća, nema niti jednog dijela života i svijeta u kojega ne bi mogla prodrijeti njegova svjetlost. Jednom će sve biti jasno, jednom će svako zlo biti poraženo jer znamo da On vlada čitavim svijetom. Od toga trenutka, ma koliko god ga svijet odbacivao, mi smo svjedoci Božje logike koja će zauvijek biti ista: Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim.
Slaveći Uskrs, iznova se učvrstimo u vjeri u Gospodinovo i naše uskrsnuće. Neka u našim ušima ponovno živo odjekne anđelova opomena: Što tražite živoga među mrtvima? Neka nam ona pomogne izići iz naših prostora patnja i žalosti, te nas otvori obzorima radosti i nade, i to one nade koja uklanja kamenje s grobova i bodri nas da naviještamo Radosnu vijest uskrsnuća, koja je kadra donijeti novi život i drugima.
Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

+ Ivan
biskup

20 travnja 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *