Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Ukrajinski biskup Mukačeva Milan Šašik posjetio Đakovo

Ukrajinski biskup Mukačeva Milan Šašik posjetio Đakovo

Na poziv dvojice grkokatoličkih svećenika Križevačke eparhije u Hrvatskoj nekoliko dana boravi ukrajinski grkokatolički vladika Milan Šašik, biskup iz Mukačevske biskupije u Ukrajini. Biskup je gost grkokatoličkog župnika u Rajevom Selu.
U sklopu posjeta biskup Šašik je 23. ožujka posjetio i Đakovo te se u Nadbiskupskom domu susreo s nadbiskupom Đurom Hranićem te umirovljenim nadbiskupom Marinom Srakićem. U pratnji biskupa Šašika bili su Oleg Plavaljko, djelatnik kurije u Mukačevu te o. Oleg Zakaljuk, grkokatolički župnik u Rajevom Selu.
Biskupi su razgovarali o situaciji Crkve u Ukrajini, o odnosu Grkokatoličke Crkve s Pravoslavnom Crkvom u Ukrajini, te o stanju u biskupiji Mukačevo, koja danas ima više od 300.000 vjernika, 370 svećenika i 77 bogoslova. Biskup Šašik u pratnji dvojice nadbiskupa razgledao je biskupski dom i đakovačku katedralu te je pohodio Bogoslovno sjemenište.
U doba komunizma grkokatoličke crkve i crkvene građevine u Ukrajini bile su nacionalizirane ili oduzete te predane u vlasništvo Pravoslavnoj Crkvi. Danas im se teškom mukom dio tih građevina ipak postupno vraća, no redovito su u veoma lošem stanju i potrebno ih je temeljito obnoviti. Uz to svećenici su najvećim dijelom oženjeni, imaju svoje obitelji i mnogi od njih žive veoma siromašno, s minimalnim primanjima.
Grkokatolički svećenici Križevačke eparhije su u privatnom posjetu uočili to siromaštvo svećenika i tešku gospodarsku situaciju s kojom se suočava Grkokatolička Crkva u Ukrajini te su pozvali biskupa Šašika da u Hrvatskoj predstavi stanje u svojoj biskupiji te da se tom prigodom u zajednicama koje će posjetiti u znak solidarnosti prikupljaju dobrovoljni prilozi kao pomoć njegovoj Crkvi i svećenicima u Ukrajini. Nadbiskup Hranić tom je prigodom biskupu Šašiku predao i dar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

26 ožujka 2019

Nema komentara

Odgovori