Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papin apel za mir u Nikaragvi

Papin apel za mir u Nikaragvi

U nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenima 24. ožujka na Trgu Sv. Petra u Vatikanu papa Franjo osvrnuo se na Božje milosrđe i potrebu čovjekova obraćenja.
Božje milosrđe i strpljenje ne smijemo zloupotrebljavati duhovnom lijenošću, napose ne sada u korizmeno vrijeme, istaknuo je Papa Franjo, osvrćući se na današnje evanđelje, u kojem Luka opisuje prispodobu o smokvi koju vlasnik vinograda namjerava otkloniti jer godinama ne rodi. Primijetio je kako je svatko pozvan iskrenošću srca odgovoriti na poziv obraćenja. Cijeli opis ove scene može se primijeniti i na životnu situaciju današnjeg vremena. Vinogradar je Bog Otac, a radnik predstavlja Isusa. Smokva je simbol ravnodušnog i neplodnog čovječanstva, koje nije sposobno činiti dobro, već živi samo za sebe, nasićeno, mirno, uživajući u vlastitim ugodnostima, nesposobno upraviti svoj pogled i srce prema onima koji se nalaze u nevoljama i bijedi.
Toj duhovnoj neplodnosti i sebičnosti suprotstavlja se velika ljubav radnika u vinogradu, koji sa strpljenjem preuzima brigu za to nesretno stablo, objasnio je Papa, uspoređujući vinogradara s Božjim milosrđem, koji nam produžuje rok za obraćenje.
Pojasnio je kako traženo i dobiveno produženje pretpostavlja i hitno obraćenje. Pozvao je vjernike da žive bez iluzija da raspolažu s beskrajnim vremenom za prihvat vjere, odgađajući uvijek iznova temeljne izbore.
U isto vrijeme moramo strpljivo oponašati Boga koji s povjerenjem prati ljude, uvjeren da se mogu podići i nastaviti hod prema nebeskom kraljevstvu, rekao je papa Franjo, koji s velikom zabrinutošću prati razvoj društveno-političkog stanja u Nikaragvi te je pozvao sukobljene strane da mirovnim putem pronađu rješenje na dobrobiti sviju.
Osvrnuo se i na Misijski dan, što ga Crkva danas obilježava, spominjući se četrdesetak misonara – mučenika, koji su tijekom 2018. ubijeni u raznim krajevima svijeta. Među njima su biskupi, svećenici, redovnice i laici.

26 ožujka 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *