Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Restauirana „Žalosna Gospa“ vraćena kapeli Kalvarija

Restauirana „Žalosna Gospa“ vraćena kapeli Kalvarija

Kapelu subotičke Kalvarije ponovno će krasiti oltarna slika „Žalosne Gospe“, koja je nakon restauracije, kao dar Gradskog muzeja, svečano-uručena predstavnicima župe „Uskrsnuća Isusova“ u Subotici. „Žalosna Gospa“ djelo je Karolja Jakoba, jednog od najistaknutijih crkvenih slikara XIX stoljeća, čije se tvorevine nalaze na zidovima vjerskih i kulturnih objekata diljem Vojvodine. Devedesetih godina, prilikom pokušaja pljačke kapele, slika je pretrpela velika oštećenja. Usled finansijskih nemogućnosti kapele, ona ostaje u devastiranom stanju, sve dok Žužana Korhec Pap, restauratorka Gradskog muzeja, nije IPA Projekta Srbija-Mađarska pod nazivom „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasljeđe“.
Restauiranu oltarnu sliku „Žalosna Gospa“, čelnici kapele Kalvarija, prikazaće sugrađanima na dan kada obilježavamo Veliki petak.
IPA Projekat „Zajedno za zajedničku budućnost i kulturno nasljeđe“ ima za cilj da sačuva kulturno nasljeđe županije Bač-Kiškun u Mađarskoj i sjeverne Bačke u našoj državi, kao i da razvije načine za njihovu upotrebu putem zajedničkih organiziranih promocija, programa za turiste i stručnih manifestaicja. U okviru ovog projekta, koji je počeo u siječnju prošle godine i završiće se posljednjeg mjeseca tekuće, pored slike „Žalosne Gospe“ restauirano je još sedam oltarnih slika koje su široj javnosti predstavljene u okviru putujuće izložbe budimskog slikara Franca Falkonera iz XVIII. stoljeća.

18 ožujka 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *