Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskup Hranić: Marija je model Crkve koja moli i vjeruje

Nadbiskup Hranić: Marija je model Crkve koja moli i vjeruje

Blagdan Gospe Lurdske proslavljen je u ponedjeljak 11. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Svečano večernje slavlje pred mnogobrojnim vjernicima predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Suslavilo je petnaestak svećenika, među kojima domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović i slavonskobrodski dekan Ivan Lenić. „Unatoč hladnoći došli smo danas kao i proteklih dana devetnice uoči Gospe Lurdske kako bismo ovdje slojem skrušenosti i poniznosti, kao srebrom, Isusovom riječju – Božjom objavom i Marijinim primjerom premazali staklo našeg života i kako bismo se u tom ogledalu vidjeli onakvi kakvi jesmo“, rekao je na početku nadbiskup Hranić.
Osvrćući se na evanđeoski odlomak koji donosi izvještaj sa svadbe u Kani Galilejskoj i Isusovo prvo čudo, nadbiskup je naglasio kako Isus dijeli s nama naše ljudsko iskustvo u svim njegovim trenucima, patnjama, ali i u radostima, kako prepoznaje vrijednost ljudske ljubavi i ženidbe, čak posvećuje ženidbu i bračnu ljubav kršćanskih supružnika – uzdiže ih na razinu vidljive slike Presvetog Trojstva.
Pojasnivši kako je Marijina vjera bila pretpostavka za Isusovo čudo, da je njezina vjera bila jača od majčinskim osjećaja, nadbiskup je istaknuo: „Marija je vjerovala da će Isus učiniti čudo, ne zato što ga je ona zamolila kao njegova biološka majka, nego zato jer je Sin Božji. Marija je u tom trenutku bila model Crkve koja moli i vjeruje, prianja uz Isusa kao uz Sina Svevišnjega, kojemu je Gospodin Bog dao prijestolje Davida, oca njegova i koji kraljuje nad domom Jakovljevim uvijek, u čijem kraljevstvu nema kraja… Preduvjet čuda i Isusove spasenjske intervencije bila je vjera koja zna da ne može polagati nikakvo pravo na Sina Božjega i na njegovo čudo, ali da Bog ne ostavlja neuslišanima i praznih ruku one koji mu se zaufano obraćaju.“
Na kraju mise uslijedila je procesija sa svijećama uz rijeku Savu. Kip Gospe Lurdske nosili su i ove godine učenici Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića. Blagdanu je prethodila devetnica koju su od Svijećnice, 2. veljače, do 10. veljače predvodili fra Josip Grubišić, domaći sin, svećenik na službi u zagrebačkom Sigetu, župnik u Brodskom Vinogorju Krunoslav Karas i gvardijan i župnik u Vinkovcima fra Željko Klarić.

14 veljače 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *