Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Don Boscov blagdan u Mužlji

Don Boscov blagdan u Mužlji

U Mužlji su djeca, omladina i odrasli zajedno sa svećenicima proslavili blagdan „Oca i učitelja mladih“, svetoga Ivana Bosca u crkvi Imena Marijina. Kao obično, su nazočili blagdanu školska djeca nižih razreda, Mađari-katolici sa svojim nastavnicima i direktorom škole; novina je bila, što su došli zajedno sa svojim profesorima i učenici osmog razreda, što je dalo posebnu draž blagdanu, koji proslavlja sveca odgojitelja omladine u odrastanju.
Više od pedeset godina obrađuju Gospodnji vinograd salezijanci slovenske provincije sv. Ćirila i Metoda i u Vojvodini. Sumisili su svećenici László Gyuris, Pál Szemerédi te svi mužljanski salezijanci, dok je propovijedao János Halmai; posluživali su pitomci iz internata, te mužljanski ministranti.
Propovjednik je prikazao ukratko don Boscov život, koji mužljanski vjernici i omladina jako dobro poznaju. U uvodu je kazao: „Nemojmo izgubiti ispred očiju, da živimo u 21. stoljeću, koji je vijek potrošačkog društva. Sredstva društvenog priopćivanja nam naređuju: „Uživaj, dakle jesi.“ To društvo ima takoreći i svoje „svece“; njih krasi moć, bogatstvo i vlast te tjelesna, a ne uvijek duhovna ljepota. U mnogo slučajeva kršćanski roditelji daju kod krštenja imena ovih tobožnjih svetaca – i nažalost i u njihovu novopoganskom duhu odgajaju svoje potomstvo.
Kod svečane mise je sudjelovao omladinski zbor »Don Bosko«, kao i župski zbor, koji su pjevanjem uljepšali slavlje. Na misi su nazočili katolički đaci zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima i ravnateljem Attilom Molnárom iz osnovne škole Szervó Mihály, pitomci internata Emaus, te lijepi broj salezijanskih suradnika i drugih vjernika. Na koncu mise su salezijanski prijatelji izrazili svoje poštovanje pred svečevim relikvijama. Poslije svete mise su potvrdili međusobnu suradnju i povezanost salezijanski suradnici i učiteljski zbor na zajedničkom ručku.

13 veljače 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *