Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Stepinčevo proslavljeno u zagrebačkoj, Stepinčevoj katedrali

Stepinčevo proslavljeno u zagrebačkoj, Stepinčevoj katedrali

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 10. veljače svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj, Stepinčevoj katedrali.
U katedrali ispunjenoj vjernicima i više od sto svećenika uz kardinala Bozanića koncelebrirali su predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, predsjednik HBK zadarski i nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, vojni biskup u RH Jure Bogdan; biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te zagrebački pomoćni biskupi umirovljeni Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski.
stičući u uvodu homilije da sam spomen imena blaženoga kardinala Alojzija Stepinca malo koga u Hrvatskoj, i općenito u hrvatskom narodu, može ostaviti ravnodušnim, kardinal Bozanić je rekao kako “njegovo ime uvijek izaziva gibanje, dinamiku koja se, usuđujem se reći, ponajprije počinje događati u savjestima”.
Ta čudesna gibanja započela su prije 59 godina nad njegovim grobom kod kojega su se nakon nekoliko desetljeća u više navrata molila dvojica papa, Ivan Pavao II., i Benedikt XVI. – utječući se njegovu zagovoru. Koliko je samo tijekom desetljeća ovdje bilo izgovorenih vapaja u molitvama; koliko donesenih životnih odluka, kolike su savjesti probuđene, prokomentirao je kardinal.
Rekavši kako je ovaj blagdan uvijek radost za Crkvu i za sve istinoljubive ljude, „tim više što smo i kao vjernici i kao hrvatski narod prezasićeni lažima“, kardinal je naveo kako „čvrsto vjerujemo da se Bog služi kardinalom Stepincem i njegovom svetošću da nas vodi u pročišćavanju i oblikovanju istinom: On nam pomaže da tom istinom budemo oblikovani i kao pojedinci i kao Crkva te da pomognemo hrvatskom društvu da bude što više oblikovano istinom. Zato je zanimljiva aktualnost različitih kriterija za pojedine ideologije i korištenje krivotvorina, koje danas upućuju i na rado spominjanu temu o lažnim vijestima (fake news)”.

11 veljače 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *