Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Dan posvećenog života proslavljen u Zrenjaninskoj biskupiji

Dan posvećenog života proslavljen u Zrenjaninskoj biskupiji

Dan posvećenog života obilježava se 2. veljače, a sutradan, u nedelju, održan je susret redovnika i redovnica koji služe na području Zrenjaninske Biskupije. Domaćini susreta u Zrenjaninu bile su redovnice Školske sestre Naše Gospe.
Popodne je počelo zajedničkom molitvom, a zatim se razgovaralo o sinodskim dokumentima.
Trinaest redovnika različitih redova se u slozi i sa puno razumijevanja zajedno molilo, razgovaralo, pa i zabavljalo.

Na području Zrenjaninske Biskupije ni jedan muški red nema svoj samostan. Salezijanci od 1965. deluju na stalnoj pastoralnoj ispomoći u Mužlji, brinu o vjernicima u Belom Blatu, Ečki i Lukinom Selu.
Isusovci pripadaju mađarskoj provinciji i kao stalni pastoralni suradnici rade u Banatu. Pored brige o vjernicima posebnu brigu posvećuju vaspitanju mladih.
Dr. Német László 2008. godine je imenovan za biskupa, pripada Družbi Božje Riječi, provinciji Verbita u Mađarskoj, pa samim tim je i red Verbita prisutan u životu ove Biskupije.

U samostanu redovničke zajednice Školskih sestara Naše Gospe nalazi se i Internat za djevojke. Ovu instituciju je zamislila, ostvarila i godinama vodila časna sestra Gizella koja sada živi u Mužlji, aktivno sudjelujući u vaspitanju mladih djevojaka. Časna sestra Cecilia je vjeroučitelj u Zrenjaninu, Mihajlovu, Neuzini i Debeljači, a pored toga organizuje niz programa, kampova i radionica na području Biskupije. Časna sestra Julianna je stigla iz Mađarske, ravnateljica je Kolegija, a samim tim vaspitava prije svega srednjoškolce u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta.

U samostanu u Kikindi časna sestra Bernadett vodi crkveni hor, dok časna sestra Alix svojim molitvama pruža sigurnost zajednici, svojim bivšim učenicima vjeronauke i njihovim obiteljima.

8 veljače 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *