Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa: Potrebno je ponizno i krotko otvarati srca drugih

Papa: Potrebno je ponizno i krotko otvarati srca drugih

Da bismo otvorili srca drugih i pozvali ih na obraćenje potrebne su krotkost, poniznost i siromaštvo, slijedeći Kristove korake; ne smijemo si umišljati da smo iznad drugih ili tražiti neku ljudsku korist – rekao je papa Franjo na misi u Domu svete Marte osvrnuvši se na evanđelje liturgije iz Markovog evanđelja koje govori o ozdravljenju.

Isus je poslao svoje učenike da liječe, kao što je i sam došao na svijet da bi liječio u nama korijene grijeha i izvorni grijeh – rekao je Papa i objasnio – Ozdravljenje pomalo znači ponovo stvaranje. Isus nas je ponovo stvorio iz korijena i onda nas poslao da idemo dalje s Njegovim naukom, a to je nauk koji uvijek liječi. Obraćenje je prva zapovijed koju je dao apostolima.

Papa Franjo je potaknuo da si postavimo pitanje: Osjećamo li poziv na obraćenje da otvorimo svoje srce kako bismo ozdravili i našli Gospodina, te mogli napredovati? Da bi se pozvalo ljude na obraćenje, potreban je autoritet. Da bi ga zadobili, Isus u evanđelju kaže apostolima da ne uzimaju ništa za putovanje osim štapa; ni kruha, ni vreće ni novca. U biti traži siromaštvo, jer apostol i pastir je onaj koji ne traži od ovaca ni mlijeko ni vunu.

Nakon što ih je potaknuo na obraćenje, poslanici su istjerivali mnoge zloduhe autoritetom kojim su mogli reći: Ne, to je đavao! To je grijeh. To je prljavo ponašanje. Ne možete to činiti – rekao je papa Franjo i primijetio – No, to se mora govoriti autoritetom vlastitoga primjera, a ne autoritetom onoga koji govori odozgo i nije zainteresiran za ljude. To nije autoritet nego autoritarnost. Pred poniznošću i snagom imena Kristova s kojima apostol radi svoj posao, ako je ponizan, đavao bježi, jer ne može podnijeti da se grijesi liječe.

Svi se trebamo liječiti, zato što svi imamo duhovne bolesti. No, svi imamo također mogućnost liječiti druge, ali takvim ponašanjem. Neka nam Gospodin dade tu milost da liječimo kao što je On liječio: krotkošću, poniznošću, snagom protiv grijeha i đavla, te da napredujemo u lijepom zvanju međusobnog liječenja, jer svi liječimo druge i dopuštamo da nas drugi liječe. Ako se to događa među nama, onda smo kršćanska zajednica – zaključio je Sveti Otac.

8 veljače 2019

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *