Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Sirija. Božić otvorenih vrata za Crkvu u Damasku

Sirija. Božić otvorenih vrata za Crkvu u Damasku

Franjevci u Damasku otvorili su vrata crkve u kršćanskoj četvrti. U glavnom gradu Sirije proslavljen je prvi radostan Božić nakon godina krvavih sukoba.
Ovo je prvi Božić koji živimo u sigurnosti, bez straha od minobacača i terorističkih napada – rekao je za našu radijsku postaju o. Bahjat Elia Karakach, župnik i poglavar franjevačkog samostana sv. Pavla u Damasku. Svugdje se slavi, gradski trgovi su ukrašeni. Najveći sirijski gradovi žive u tom pozitivnom ozračju i stoga zahvaljujemo dobrom Bogu što se konačno možemo vratiti u normalu – kazao je svećenik.

Mladi u toj damaščanskoj župi pokrenuli su inicijativu prikupljanja darova za siročad i siromašnu djecu. O. Karakach u vezi s time kaže da su darove prikupili, i to od ljudi koji možda nisu jako bogati, ali osjećaju potrebu za solidarnošću. U spomenutoj su akciji sudjelovali i muslimani, te je župnik komentirao da se na taj način svi mogu solidarizirati s najsiromašnijima.

O budućnosti kršćana u Siriji redovnik je rekao da je ratom u toj zemlji kršćanska zajednica dobila snažan udarac. Međutim, osvrnuvši se na povijest Bliskog Istoka i Sirije, istaknuo je da je i prije, nakon udaraca svaki put procvala i ponovno oživjela. Mislim da je proces normalizacije u zemlji nepovratan, i to se događa zahvaljujući doprinosu svih zajednica – primijetio je. Očito, kao kršćani u ovom trenutku imamo veliku odgovornost u širenju kulture pomirenja. Međutim, optimističan sam jer već vidimo da su i kršćani i nekršćani preuzeli svoj dio odgovornosti za budućnost Sirije – rekao je na kraju poglavar franjevačkog samostana sv. Pavla u Damasku.

2 siječnja 2019

Nema komentara

Odgovori