Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Apel glavnog urednika Radio Marije Srbija: Spasimo jedini radio s 24-satnim programom na hrvatskom jeziku!

Apel glavnog urednika Radio Marije Srbija: Spasimo jedini radio s 24-satnim programom na hrvatskom jeziku!

Radio Marija Srbija koji se emitira u Republici Srbiji već 15 godina ima izuzetnu važnost za Hrvate katolike. Riječ je o jediniom radiju koji emitira program na hrvatskom jeziku 24 sata na dan i tako promovira hrvatsku kulturu. No, kako je za portal Hrvatska katolička mreža istaknuo mons. Andrija Anišić, direktor programa i glavni i odgovorni urednik Radio Marije Srbije, prijeti im gašenje ukoliko ne prikupe novac potreban za svoje troškove.

Koliko je velika katolička zajednica u Srbiji koja Vas sluša?

Trenutno imamo frekvencije u Subotici, Novom Sadu, Somboru, Vrdniku i Nišu. Teško je točno procijeniti koliko potencijalnih slušatelja imamo jer je od posljednjeg popisa stanovništva (2011.) u Srbiji puno ljudi iselilo i umrlo. Po tom popisu u Srbiji je bilo oko 5 % katolika, dakle negdje oko 400.000 (od čega su više od polovine mađarske nacionalnosti i govornog područja). Program Radio Marije Srbije na hrvatskom jeziku može čuti svega dvadesetak tisuća. No, valja napomenuti kako imamo vrlo loš raspored frekvencija. U Vrdniku i Nišu ih je vrlo malo. Najviše nas može čuti u Subotici i Somboru, ali nažalost putem tih frekvencija mi u prosjeku emitiramo program svega 6 sati dnevno jer vrijeme dijelimo i s mađarskom redakcijom Radio Marije Srbije, a 12 sati emitira program Srpska Pravoslavna Crkva preko svojih lokalnih radio postaja „Slavoslovlje“ i „Blagovestnik“. To je tako zato što je to bio uvjet da uopće dobijemo mogućnost emitiranja u Subotici i Somboru.

Dokad imate osigurane financije za rad?

Prema sadašnjim izvorima financija u mogućnosti smo emitirati do kraja veljače 2019. godine. Točnije do početka 2019. jer nam je dva mjeseca neophodno da pravno zatvorimo Udrugu i sve Ugovore tj. obaveze koje imamo. Dakle, ukoliko se pitanje naših financija ne riješi do početka siječnja 2019. mi ćemo morati pristupiti gašenju koje će biti provedeno do konca veljače 2019. Najvažnije je napomenuti i podsjetiti da su nam točno prije samo mjesec dana naši dosadašnji skrbnici Svjetska obitelj Radio Marije na jednom sastanku i bez najave otkazali financiranje zbog vlastitih poteškoća. To je osnovni razlog zašto smo tako neočekivano i naglo ušli u problem koji može rezultirati gašenjem. Sigurno je da Radio Marija Srbije nikada neće moći biti samofinancirajuća jer je ekonomsko stanje u državi izuzetno loše, slušateljstva sve manje zbog iseljavanja i bijele kuge, a potpora na državnoj razini kako domovine Hrvatske tako i Republike Srbije toliko mala da je praktički dostatna za dva mjeseca. Na mjesečnoj razini nama je neophodno oko 5.000 eura, a od donacija slušateljstva uspijemo prikupiti u prosjeku oko 1.000 eura. Za ove prilike to je izuzetno postignuće jer gotovo nema ni jedne župne zajednice u državi koja uspije sa svim svojim ostalim poslovima koje obavlja toliko prikupiti milostinje.

Kako objašnjavate da kao nevladina udruga ne možete osigurati uvjete za opstojnost?

Svih 15 godina emitiranja većinu naših troškova (85%) pokrivala je Svjetska obitelj Radio Marije. I mi smo im zahvalni na tolikoj pomoći. Imamo jako lijepo opremljen studio u Subotici koji su također oni financirali, ali su nam, kako sam kazao, na Svjetskom kongresu prije mjesec dana priopćili da nas više nisu u mogućnosti financirati i da se trebamo pobrinuti da sami pokrivamo svoje tekuće mjesečne troškove koji iznose oko 5.000 eura. Troškovi se odnose na plaćanje državnih pristojbi, naknada i taksi za 5 FM frekvencije, troškovi zakupa i režijske troškove 5 predajnika za FM, plaće i doprinosi za troje zaposlenih, kao i druge troškove same produkcije. Dakle, išli smo na to da doista plaćamo samo ono nužno, ali i to je teško dobiti od samih slušatelja, kako to Svjetska obitelj očekuje.

“Glavni problem je što su nama sredstva potrebna za redovitu djelatnost, a gotovo nitko to ne financira, svi se bave konkretnim projektnim financiranjema, ali mi ako ne platimo već spomenute troškove ne možemo vršiti ni osnovnu djelatnost, a kamoli ulaziti u projekte koji su uzgredno rečeno u našem poslovanju i razumijevanju radio postaje teško i moguće.”

Mi posjedujemo infrastrukturu – studio i predajnike i svu neophodnu opremu, a natječaj za nove FM dozvole država nije raspisala već gotovo četiri, pet godina tako da nismo bili u mogućnosti ni da apliciramo za njih kako bismo na taj način pokušali osloboditi se već spomunotog Time Sharinga s Pravoslavnom crkvom i proširiti domet predajnika novom FM frekvencijom npr. na Srijem koji je ostao nepokriven, a imao je značajan broj Hrvata katolika.

Također je jako važno naglasiti da po općim pravilima Svjetske obitelji Radio Marije niti jedna postaja Radio Marije u svijetu ne smije imati ni sekunda komercijalnog i promidžbenog programa. Mi smo ove godine po projektima dobili od Republike Srbije 4.600 eura, a od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i to preka Veleposlanstva u Beogradu (na natječajima koje smo slali direktno u Državni ured nismo prošli niti s jednim prijedlogom!) dobili smo 4.587,94 eura. Hvala na pomoći, nama i „mrvice sa stola“ znače, ali je jasno da je ta pomoć minimalna i čini se sama radi sebe, a ne radi zaista nekog pomaka koji se može s njim napraviti.

izvor: hkm

30 studenoga 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *