Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Pohod hrvatskih biskupa „Ad limina apostolorum“ od 12. do 17. Studenoga

Pohod hrvatskih biskupa „Ad limina apostolorum“ od 12. do 17. Studenoga

Latinski naziv „Ad limina apostolorum“ prevodi se kao pohod »na pragove apostola«, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve. Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji. Biskupi pak nastanjeni izvan Europe imaju obvezu obaviti pohod »Ad limina apostolorum« svakih deset godina, ali i oni moraju dostavljati pismeni izvještaj svakih pet godina.
Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400. Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji »Pastor bonus« (Dobri pastir) pohodi »ad limina« zapravo su »kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora« (br. 29).
Uoči službenog početka pohoda, hrvatski biskupi će u nedjelju, 11. studenoga u 18 sati slaviti euharistiju u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.
Na početku službenog dijela programa u ponedjeljak, 12. studenoga u 7.30 sati članovi HBK slavit će misu u bazilici Sv. Petra, na oltaru na grobu sv. Petra, koju će predvoditi predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise svečano će biti otkrivena ploča u bazilici Sv. Petra. Slijedi susret biskupa s papom Franjom.
Idućih dana biskupi će pohoditi pojedine dikasterije Svete Stolice te slaviti misna slavlja u ostalim trima rimskim bazilikama.
U srijedu, 14. studenoga u 15.45 sati biskupi će pohoditi rimsku katedralu baziliku Sv. Ivana Lateranskog gdje će u tamošnjem baptisteriju misu predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U petak, 16. studenoga u 16.30 sati euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Na završetku pohoda u subotu, 17. studenoga u 9.30 sati misu u bazilici Sv. Marije Velike predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon mise bit će otkrivena ploča.

7 studenoga 2018

Nema komentara

Odgovori