Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Stručni skup „Medijska upotreba stereotipa i uticaj na publiku“ održan u Kragujevcu

Stručni skup „Medijska upotreba stereotipa i uticaj na publiku“ održan u Kragujevcu

Preispitivanje stereotipa i predrasuda, naročito etničkih, vjerskih i rodnih, bila je tema još jednog stručnog skupa u organizaciji Radija Zlatousti, održanog u Kragujevcu 30. listopada, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog g. Jovana i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Tema Skupa je bila „Upravljanje negativnim stereotipima u verskim medijima, sa posebnim osvrtom na etničke, verske i rodne stereotipe“, a sudionici su bili predstavnici pravoslavnih, rimokatoličkih i islamskih medija. Na Skup su bili pozvani i predstavnici Saveza jevrejskih opština, ali su se oni, ovoga puta, izvinili, što nisu bili u mogućnosti da dođu.
Kroz radionicu „Ja imam pravo na predrasude“ koju su održali aktivisti Centra za nenasilnu akciju iz beogradske kancelarije, tražili su se izvori predrasuda, razumjevanje našeg mjesta u svijetu stereotipa, a također se i preispitivalo uvjerenje da li možemo da mijenjamo druge i u kojoj mjeri utičemo na predstavu o svojoj društvenoj grupi ili tuđoj. Kroz zajedničku diskusiju došlo se do viđenja da mediji mogu kroz stereotipne slike o nacijama, religijama, polovima, rodovima… da razgrađuju međusobno povjerenje i zajedništvo ili nasuprot tome da ga izgrađuju.

6 studenoga 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *