Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Godišnji skup „medijskih” biskupa, stručnjaka i savjetnika u Bratislavi

U Bratislavi je od 9. do 12. rujna održan godišnji skup medijskih biskupa, stručnjaka i savjetnika njemačkoga govornog područja, jedinog tijela Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) po pitanju medija koje djeluje u kontinuitetu. Na susretu su se okupili predstavnici iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Češke, Litve, Hrvatske i Slovačke. Iz Hrvatske su na skupu sudjelovali riječki nadbiskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija Ivan Devčić, pročelnik Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prof. dr. Jerko Valković, te don Ivo Mičić. Susretom je predsjedao erfurtski biskup Ulrich Neymeyer.
Na samom početku susreta o životu Crkve u Slovačkoj ali i aktualnoj društvenoj problematici govorio je domaćin skupa prvi bratislavski nadbiskup Stanislav Zvolensky. U Slovačkoj danas ima 80% vjernika od čega je 66% katolika Uz devet katoličkih postoje i tri grkokatoličke biskupije budući da u Slovačkoj ima 12 % grkokatolika. Posljednjih godina osjeća se gospodarski uzlet tako da ima malo nezaposlenih, ukupno tek nešto više od 6%.
I na ovom skupu su sudionici imali prigodu čuti izvještaje koje su podnijeli predstavnici pojedinih zemalja. O važnijim događajima u Hrvatskoj (od rujna prošle godine pa da danas) govorio je dr. Valković. Između ostaloga spomenuo je ratifikaciju Istanbulske konvencije odnosno prikupljanje potpisa za referendume, osvrnuo se na govor u medijima o zagrebačkim prebendarima, govorio je o radu i zaključcima Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te o nekim drugim društvenim i crkvenim događajima.
U popodnevnim satima sudionici skupa posjetili su njemačko veleposlanstvo u Bratislavi, nacionalnu televiziju kao i neke medijske ustanove koje su u vlasništvu Crkve. Crkva u Slovačkoj je u 60% vlasništvu televizije „Lux” koja djeluje na cjelokupnom nacionalnom području.
Sljedeći susret održat će se od 1. do 4. rujna 2019. u Pragu. Time se nastavlja uobičajena praksa da se susreti svake godine održavaju u drugoj zemlji. Dosad su dva susreta održana u Hrvatskoj, u Lovranu i Zagrebu.

14 rujna 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *