Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskup Hočevar posjetio stanovnike Marijapolija

Nadbiskup Hočevar posjetio stanovnike Marijapolija

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u petak 13. srpnja u Deliblatskoj peščari posjetio učesnike Marijapolija koji organiziraju Pokret fokolara. Marijapoli – što u prevodu znači Marijin grad – jeste kamp tipičan za Pokret fokolara. Odrasli, mladi i djeca, osobe različitog porekla, sastaju se na nekoliko dana da bi zajedno proživjeli iskustvo bratstva u svjetlu univerzalnih vrijednosti Evanđelja. Marijapoliji se održavaju svake godine u mnogobrojnim zemljama svijeta i kao osnovnu vodilju imaju »zlatno pravilo« koje poziva da drugima činimo ono što bismo željeli sebi samima. Ti dani pružaju priliku da se iskusi kako bi izgledao svakodnevni život kad bi se u osnovu svakog odnosa stavili slušanje, besplatnost, darovanje…
Nadbiskup je došao u pratnji bogoslova Adrijana Nikačevića. Svetu misu je služio uz koncelebraciju oca Roberta Paštika iz Pančeva i mons. Lacija Džuriša iz Zrenjanina u sali sportsko rekreativnog objekta Čardak u Deliblatu. Mons. Hočevar je učesnicima preneo kako je bio pod utiskom predela dok je putovao prema Čardaku: lijepo obrađena polja, priroda zazelenila nakon kiša… Sve to ga je podsjetilo na Bogorodicu i na promišljanja crkvenih otaca kad su govorili da je Bogorodica »najplemenitija zemlja«. Naglasio je da su naša srca poput polja. »Kakvo je srce svakoga od vas?«, upitao je i nastavio: »U njoj, u Marijinom srcu, Božja riječ je kao sjeme urodila uvijek stostrukim plodom, najboljim rezultatom. A to zato jer ona je bila potpuno čista zemlja, rastresita, na kojoj sve može da raste. Naše srce ponekad je možda tvrdo kao kamen. I tako Riječ Božja ne može da donese stostruki plod. Ovaj Marijapoli je upravo zato da bi svako od vas imao srce kao Bogorodica. Jer ako se to ne dogodi u našem srcu, ne možemo da budemo sretni. Molimo na ovoj misi da svako naše srce urodi stostrukim plodom«, rekao je između ostalog nadbiskup.
»Bogorodica je također majka. Ona je na Nebu okrunjena najvećom srećom. Ona ne gleda na vlastitu sreću, nego ‒ kako kaže Koncil – ima svoje oči, svoje uši, svoje srce, svoje ruke okrenute ka nama i gleda nas na putu. Želi svakome od nas da pomogne. Ona ne može da bude sretna dok svako od nas nije sretan. U tom smislu ona je naša majka«.
Marija nas sada ovdje gleda i želi da se ujedinimo u taj Jeruzalem, u jednu obitelj. Zato je ona majka naša, kao zajednica. Kad se budete vratili u svoje župe, gledajte da one budu kao velika obitelj, da se svi dobro osjećaju. Ne možete biti sretni ako svi ne dolaze u župnu zajednicu. Stoga vi mladi treba da postanete apostoli i da se tako približite svima, da biste svima pokazali put do Bogorodice…
Danas se na poseban način molim za vas, da ovdje, u ovoj zajednici, stvarno otkrijemo tko je Bogorodica. Nemojmo se oglušiti na Marijinu ljubav«, zaključio je propovijed nadbiskup Hočevar.
Po završetku mise, u obiteljskoj atmosferi, nadbiskup se obratio mladim pjevačima koji su uveličali slavljenje mise i započeo spontan razgovor. Na njegovu molbu mladi zbor je otpjevao još jednu pjesmu, a jedna djevojka je mons. Hočevaru poklonila majicu s oznakom »Genfest 2018: Iznad svih granica«, amblemom međunarodnog festivala mladih fokolara koji se tih dana održavao u Manili na Filipinima.

19 srpnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *