Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Apel humanitarnih organizacija austrijskoj Vladi

Šest austrijskih humanitarnih organizacija, među kojima i Austrijski Caritas, uputili su austrijskoj Vladi apel da preispita novu restriktivnu politiku prema migrantima i tražiteljima azila u razdoblju u kojem, među ostalim, znatno opada priljev migranata prema Austriji.
Caritas, Diakonie, Amnesty International, Liječnici bez granica, austrijski Crveni križ i Volkshilfe u zajedničkom su priopćenju objavljenom 17. srpnja izrazili veliku zabrinutost što trenutačna austrijska politika azila „nije više upravljena zaštiti izbjeglica, već zaštiti granica”.
U apelu se traži solidarnost prema izbjeglicama i tražiteljima azila na razini Europske unije. Premda je broj izbjeglica u čitavom svijetu u porastu, broj onih koji stižu u Europu i Austriju u znatnom je i stalnom opadanju, primjećuje se u priopćenju. Organizacije traže od Austrije kao trenutačne predsjedateljice Vijeća EU-a da preuzme na sebe odgovornost za izbjeglice u Austriji i Europi, ističući kako je „odbijanje osoba koje traže zaštitu unutar europskih granica neprihvatljivo”. Organizacije pozivaju na pristup utemeljen na solidarnosti u kojem države koje se nalaze na vanjskim južnim granicama EU-a neće morati same podnositi sav teret odgovornosti prihvaćanja izbjeglica i migranata.

19 srpnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *