Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Prva pričest u Crkvi Sv. Antuna Padovanskog

Prva pričest u Crkvi Sv. Antuna Padovanskog

Ove godine na blagdan Gospe Fatimske, 20. svibnja, posvećen Blaženoj Djevici Mariji koja se davne 1917. godine javila malenim pastirima. U Crkvi Svetog Antuna Padovanskog na svečanoj svetoj misi čije je slavljenje uveličala i prva pričest dvoje malenih župljana. Toga dana su, Filip i Sofija u svetoj euharistiji prvi put primili u svoja srca živog Gospodina.
Zdanje Plečnikovog arhitektonskog remek-djela odisalo je radošću koja je zračila iz svih prisutnih, posebno iz roditelja i kumova malenih prvopričesnika, koji su se, poslije dobre pripreme tijekom redovne vjeronauke, uoči početka samog misnog slavlja prvi put i ispovijedili.
Svečanu svetu misu predvodio je fra Ilija Alandžak, OFM, dekan Beogradskog dekanata Beogradske nadbiskupije i župnik Svetog Ante.
U svojoj kratkoj i iznad svega nadahnutoj propovedi fra Ilija je sve prisutne, a posebno prvopričesnike, podsjetio na važnost sakramenta koji će toga dana primiti, rekavši da njih dvoje tim sakramentom »postaju dio apostolskog zbora, postaju Isusovi prijatelji… postaju poslanici Isusa Krista.« Obraćajući se prije svega prvopričesnicima, ali i svima nama prisutnima, fra Ilija je naglasio da kao »Isusovi prijatelji moramo da budemo bolji prijatelji i svima drugima, svojim bližnjima, moramo da budemo bolji u svemu što radimo. Jednom riječju ‒ da budemo ’bolji ljudi’.« Dodao je da »u nama mora da se vidi da smo na euharistiji primili Isusa Krista, da On naš život nadahnjuje, da On naš život vodi.« To treba da bude nit vodilja naših života, posebno života prvopričesnika, a na nama odraslima je da ih svojim primijerom na to podsjećamo. Primijerom prije svega djelima, naglasio je fra Ilija. Postavši Isusovi prijatelji, postavši dio Crkve, mi kao Njegovi učenici »nismo od svijeta«, kao što to nisu bili ni apostoli koje je, kako pokazuju i Sveto pismo i istorija Crkve, »svijet proganjao«; i danas je to ovaj svet sa svojim materijalizmom i sebičnošću, uvijek suprotstavljen Bogu koji je ljubav…

11 lipnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *