Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Biskupi Republike Kongo uputili apel vladama sjevernih zemalja

Biskupi Republike Kongo uputili apel vladama sjevernih zemalja

Biskupi potiču na otkrivanje uzroka i posljedica teške političke, gospodarske i društvene krize koja vlada u toj zemlji, na dijalog između vladajućih i opozicije, na provjeru duga, te na suzbijanje korupcije
Na kraju izvanrednoga zasjedanja održanoga 8. i 9. svibnja u Brazzavilleu, biskupi su Republike Kongo objavili poruku u kojoj su izrazili čvrsto uvjerenje da teškoće koje pogađaju zemlju već najmanje tri godine, proizlaze iz ustavne reforme s kojom se opozicija nije složila. U demokratskom režimu, nijedna reforma koja je potaknula snažne napetosti i prosvjede, nije narodu donijela nikakvu korist; stoga bi promjena Ustava u tim podjelama stavila u opasnost društveni mir – upozorili su biskupi još za Božić 2014. godine, te podsjetili sada na to u poruci poslanoj agenciji Fides.
Biskupi su u poruci istaknuli da je za rješenje krize u departmanu Pool potrebno iznijeti na svjetlo dana njezine uzroke i posljedice i, ponajviše, istaknuti odgovornost i jednih i drugih.
Što se pak tiče gospodarstva, narod je gladan, i to toliko da je samo jedan obrok dnevno u obiteljima, koji je bio postao pravilo, sve više povlastica. Međutim, sve se to ne može objasniti padom cijene nafte – upozorili su biskupi te upitali kako su iskorišteni golemi prihodi iz razdoblja izobilja, i zašto je država prihvatila dogovore o dugu koji su toliko nepovoljni za javne blagajne. Slijedom toga plaće nisu isplaćene, zdravstveni i obrazovni sustavi su u raspadu, cijene prehrambenih proizvoda su u stalnom porastu, osim cijene piva koja se stalno smanjuje – primijetili su biskupi.
Među prijedlozima koje nude, biskupi su Republike Kongo u poruci istaknuli iskreni dijalog među političkim snagama; međunarodnu provjeru duga te zemlje; te ustanovljenje neovisnoga tijela za suzbijanje korupcije. Članovi su biskupske konferencije na kraju uputili apel vladama sjevernih zemalja, da pomognu narodu Republike Kongo vratiti novac koji se – kako su napisali – nekažnjeno čuva kod vas. Ta bi sredstva mogla kod nas poslužiti za razvoj – istaknuli su biskupi.

16 svibnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *