Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Svjetski dan Crvenog križa: 17 milijuna volontera

Svjetski dan Crvenog križa: 17 milijuna volontera

Već se više od 150 godina 8. svibnja slavi Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, na dan rođenja osnivača Henryja Dunanta
To je vrijeme slavlja posvećeno volonterima kojih je 17 milijuna diljem svijeta. Prigodom toga dana 190 nacionalnih organizacija poduzima korake kako bi građane približile pokretu Crvenog križa i upoznale ih s pothvatima te najveće humanitarne organizacije u svijetu.
Na ovaj se dan volonteri čitavoga svijeta prisjećaju riječi koje im je papa Franjo uputio 27. siječnja u Vatikanu kada se susreo s članovima Talijanskoga crvenog križa: Poslanje volontera koji je pozvan prignuti se nad svakim koji je u potrebi i pružiti mu s ljubavlju i nesebično svoju pomoć – kazao je tada Papa – podsjeća na evanđeoski lik dobrog Samaritanca koji ranjenog, bolesnog i potrebitog čovjeka ne podvrgava liječničkim pretragama, ne sudi ga i ne uzdiže svoju pomoć na razinu moralnih ili vjerskih povlastica, već jednostavno povija njegove rane.
Spomenuvši i načela koja nadahnjuju tu organizaciju, a nalaze se u njezinom statutu – čovječnost, nepristranost i neutralnost – Sveti Otac je istaknuo da su neophodna za koordinaciju i globaliziranje pomoći u različitim situacijama kao što su potres i prirodne katastrofe, pa sve do spašavanja migranata na moru.
Tko gleda druge prijateljski, a ne kroz natjecanje i sukob, postaje graditelj boljeg i humanijeg svijeta, rekao je papa.

9 svibnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *