Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Novi statut dikasterija za laike, obitelj i život

Novi statut dikasterija za laike, obitelj i život

U Vatikanu je jučer objavljen novi Statut Dikasterija za laike, obitelj i život. U toj su se ustanovi, koju je ustanovio papa Franjo motu proprijem „Sedula Mater“ od 15. kolovoza 2016. godine, ujedinile nadležnosti i dužnosti koje su pripadale Papinskom vijeću za laike i Papinskom vijeću za obitelj, koji više ne postoje. Novom je dikasteriju „pripojena“ i Papinska akademija za život, te on tako ima izravnu vezu s Papinskim teološkim institutom Ivana Pavla II. za studij braka i obitelji.
Prva je novost Statuta – koji stupa na snagu 13. svibnja, na blagdan Gospe Fatimske – ta da dikasterij nije podijeljen na tri odsjeka, iako ima više nadležnosti. Osim toga, podsjeća se također da, prema načelima kolegijalnosti, sinodalnosti i supsidijarnosti, ta ustanova održava veze s biskupskim konferencijama, lokalnim Crkvama i crkvenim tijelima, promičući među njima razmjene, i pružajući svoju suradnju kako bi se promicale vrijednosti i inicijative povezane s temama koje su u nadležnosti djelovanja dikasterija.
U Statutu se, među ostalim, ističe da dikasterij potiče i podupire promicanje zvanja i poslanja vjernikā laikā u Crkvi i u svijetu.
Novi Statut bolje određuje i pozornost dikasterija prema mladima, promičući njihovu ulogu u izazovima današnjega svijeta.
U novom se Statutu potom ističe da se dikasterij zauzima u temeljitijem razmišljanju o odnosu između muškarca i žene u skladu s njihovim specifičnostima, uzajamnosti, komplementarnosti i jednakim dostojanstvom. Vrednujući ženski ‘genij’ dikasterij daje svoj prinos crkvenom razmišljanju o identitetu i poslanju žene u Crkvi i u društvu, promičući njezino sudjelovanje – istaknuto je u dokumentu.
Potom se napominje također da, u svjetlu papinskoga učiteljstva, dikasterij promiče pastoralnu skrb za obitelj, štiti njezino dostojanstvo i dobro utemeljeno na braku, podupire njezina prava i odgovornost u Crkvi i u građanskom društvu.
U Statutu se također spominje osmo poglavlje apostolske pobudnice ‘Amoris Laetitia’, te se ističe pastoralna briga Crkve i za takozvana „neregularna“ stanja.
Novi Statut Dikasterija za laike, obitelj i život ističe također da ta ustanova podupire i koordinira inicijative u korist odgovorne prokreacije, kao i za zaštitu ljudskoga života od njegova začeća pa sve do naravnoga završetka, vodeći računa o potrebama osobe u različitim razdobljima razvoja. Osim toga, promiče i ohrabruje organizacije i udruge koje ženi i obitelji pomažu prihvatiti i čuvati dar života, posebice u slučajevima teških trudnoća, te pomaže u sprečavanju pobačaja. Podupire također programe i inicijative usmjerene na pomoć ženama koje su pobacile.
Na temelju katoličkoga moralnog nauka i učiteljstva Crkve, dikasterij proučava i promiče izobrazbu o važnim problemima na području biomedicine i pravā koji se odnose na ljudski život, kao i o ideologijama koje se razvijaju, a tiču se ljudskog života i stvarnosti ljudskoga roda – stoji među ostalim u novom Statutu Dikasterija za laike, obitelj i život, koji je, kao i prethodni, prihvaćen ‘ad experimentum’.

9 svibnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *