Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Na zlo uzvratiti dobrim

Na zlo uzvratiti dobrim

Posljednjih nedjelja, tijekom Korizme, često smo molili, meditirali, čitali o Isusovoj muci. O svim poniženjima, uvredama i bolima koje je podnio za sve nas. Ali na svu tu muku, patnju i bol On nije uzvraćao, nego je čak i molio Oca – “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!” (Lk 23,34).
Kod Isusa nije bilo onoga – “oko za oko, zub za zub”. Iz ljubavi prema nama nije uzvraćao. Krivo su ga tužili, a On nije otvarao svoja usta. Strpljivo je podnosio sve pogrde i udarce. A mi? Jesmo li mi ljuti na Njega kada ne ide sve onako kako smo zamislili? I, uzvraćamo li drugima, ako nam nanesu zlo, bol? Ako nismo u Korizmi uspjeli do kraja očistiti svoje srce, pokušajmo u ovom Uskrsnom vremenu ugledajući se na Isusovu ljubav prema svima nama, i mi postati bolji jedni prema drugima.
Isus nas jasno poučava da će svako ko se srdi na svog brata i vrijeđa ga, biti podvrgnut sudu (Mt 5,21). Bog daje da Njegovo sunce izlazi i nad zlima i nad dobrima, i da kiša pada i pravednicima i nepravednicima. Tko smo onda mi da osuđujemo? Trebamo ljubiti svoje neprijatelje i moliti za njih (Mt 5,38). “Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci” (Mt 7,12).
Od grijeha su nam se uši začepile, usta i oči zatvorili; ne vidimo, ne čujemo; srce nam je otvrdnulo. Ne dozvolimo da budemo kukolj na njivi Gospodnjoj. Budimo gorušičino zrno – maleni, neznatni i ponizni, a u pravi čas vidjet će se naši plodovi. Budimo kvasac, sol zemlje. Isus nam je jasno rekao da će Sin Čovječji doći u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim (Mt 16,27).
Ne nosimo u svome srcu teret neopraštanja, nagomilani bes, patnju, ljutnju. Oprostimo svome bratu do sedamdeset puta sedam. Ljubimo jedni druge, dobro činimo svima, blagoslivljajmo i molimo. Ne sudimo, ne osuđujmo, nego praštajmo, dajmo. Ljubav i blagost čine čuda. Pogledajmo prvo u svoje srce, je li ono čisto i pravedno. Budimo dobro stablo koje daje dobre plodove. “Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore” (Lk 6,45).
Isus je jasno najavio svojim učenicima da će ih svijet mrziti. Tako je danas sa nama. Ako su Isusa mrzili, šta smo mi bolji? Nije sluga veći od svoga gospodara. On je trpio za nas mnogo više, pa i mi sada uz Njegovu i pomoć Duha Svetoga možemo nositi svoj križ i skupljati blago za nebesa.
“Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pritječite u pomoć u nuždi! Blagoslivljajte svoje progonitelje, a ne proklinjite!” (Rim 12,9).
Sjetimo se samo Hvalospjeva ljubavi. Bez ljubavi je sve ništa. Pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela (Heb 10,24). “Uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo” (1 Pet 3,17). Bog je ljubav! Darujmo ljubav jedni drugima. I, “ne dajte se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim 12,21).

Jelena Pinter

30 ožujka 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *