Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Promocija Zbornika radova „Vidakoviću u čast“

Promocija Zbornika radova „Vidakoviću u čast“

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u subotu, 10. marta u Muzičkoj školi u Subotici održana je promocija zbornika „Vidakoviću u čast“. Zbornik sadrži radove s Međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 2014. godine prigodom 100. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića. Zbornik pod naslovom„Vidakoviću u čast” tiskan je u februaru ove godine u nakladi Katoličkog društva „Ivan Antunović“ . U zborniku se nalazi devet znanstvenih radova u kojima su dotaknuta gotovo sva polja djelovanja i okolnosti u kojima je Albe Vidaković živio i radio, a uz radove koji tematiziraju njegov muzikološki rad na različitim područjima, nalaze se u zborniku i dva sjećanja na Vidakovića iz pera rođakinje i jednog njegovog učenika.
Promociju zbornika otvorio je komorni zbor CollegiumMusicumCatholicum pod ravnanjem maestra Miroslava Stantića.
Urednik izdanja je mo. Miroslav Stantić, zborovođa je i orguljaš u subotičkoj katedrali gdje vodi i katedralni zbor „Albe Vidaković“.
Recenzentica zbornika, , redovita profesorica na Katedri muzikologije Fakuteta muzičke umjetnosti u Beogradu dr. Sonja Marinković je istaknula plodan rad Albe Vidakovića koji se u određenom povijesnom trenutku može objektivno sagledati i valorizirati te da su Dani Albe Vidakovića organizirani u pravome trenutku. U svome izlaganju, dr. Marinković predstavila je radove koji se nalaze u zborniku „Vidakoviću u čast“, ukazavši na dobru koncepciju zbornika, koji u svojim radovima obuhvaća i tematizira bogat stvaralački opus Albe Vidakovića. Ona je kazala kako svestranost i nesebična zauzetost Albe Vidakovića trebaju biti izazov i poticaj za dalji rad i proučavanje.
Naklada ovog zbornika važan je korak u nastavku proučavanja crkvene glazbe kao značajnog kulturnog fenomena, koji je od osobite važnosti za Hrvate u Srbiji, čiji je velikan, Albe Vidaković pridonio cjelokupnom vjerskom i kulturnom životu svojih suvremenika i ostavio za sobom značajan opus koji privlači i današnje muzikološke stručnjake.

13 ožujka 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *