Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Bjeloruski biskupi kod Svetog Oca: Nada u skori papin posjet

Bjeloruski biskupi kod Svetog Oca: Nada u skori papin posjet

Papa Franjo nije isključio mogućnost posjeta Bjelorusiji, mada ove godine pohod neće biti moguć – rekao je nadbiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz nakon „ad limina“ posjeta bjeloruskih biskupa. Za vrijeme susreta biskupi su sa Svetim Ocem razgovarali o društveno-političkoj situaciji u toj zemlji, kao i o ekumenskom i međureligijskom dijalogu – kazao je nadbiskup Kondrusiewicz u razgovoru za našu radijsku postaju. Odnos između Katoličke i Pravoslavne Crkve u Bjelorusiji opisao je kao bratski.
Nadbiskup Minska je i odnos između države i Crkve označio općenito gledajući vrlo dobrim. No spomenuo je također neke probleme, među kojima su pitanje izdavanja boravišnih dozvola stranim svećenicima kao i dozvola za gradnju crkvi. Nadalje, nadbiskup Kondrusiewicz je upozorio da nedostaje sporazum između Bjelorusije i Svete Stolice. Dodajmo kako su biskupi papi Franji darovali prvo izdanje Novoga zavjeta na bjeloruskom jeziku.
U Bjelorusiji živi oko 10 milijuna stanovnika, a polovica se stanovništva smatra nereligioznima. Pravoslavci pak čine 40% stanovništva, dok je katolika oko 15%, što Katoličku Crkvu čini drugom najvećom vjeroispovijesti u toj istočnoeuropskoj zemlji. Spomenimo na kraju kako dosad nijedan rimski biskup nije posjetio Bjelorusiju koja se osamostalila 1991. godine.

6 veljače 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *