Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Vrijeme

Vrijeme

Vrijeme blagdana, slavljenja, osim euforije i darova, daje nam i one trenutke opuštanja, drijemanja, kada uz kavu ili čaj, u idealnom slučaju promatrajući snijeg kako pada, razmišljamo o vremenu. Jedna godina se završava, druga započinje. Kalendari su tu da nas podsjete, i satovi. Vrijeme ide, prolazi. Svi mi od trenutka začeća idemo ka jednom kraju, ali i novom početku.
No, razmišljamo li na što trošimo svoje vrijeme? Provodimo li ga kvalitetno ili ga uzalud trošimo? Sa dobrim osobama, sa obitelji i prijateljima, ili sa nebitnim osobama koje nam oduzimaju vrijeme i energiju … Treba ići za onim do čega nam je najviše stalo. Ne trošiti vrijeme na rasprave, ubeđivanja, tračanje, svađe. Takvi trenuci ne donose nam ništa dobro, a troše nam vrijeme koje možemo provesti kvalitetno – u ljubavi, miru, radosti, sa pravim osobama. Lijepi trenuci uvijek brže prođu, ali i mnogo duže ostaju u sjećanju. Mudrujemo o važnim stvarima u životu, a važne stvari u životu nam ostanu sa strane. Jurimo za novcem, karijerom, položajem. Zar nije ljepše juriti za ljubavlju, obitelji, djecom?
Za koga, za što radimo? Zašto radimo? Talente i vrijeme koje smo dobili od Boga treba pametno i kvalitetno iskoristiti, a ne da postanemo robovi stvari koje nisu pravi životni prioriteti. Tek kad potratimo vrijeme shvatimo koliko smo pogriješili i izgubili. Prije nego li bude kasno postavimo sebi prioritete. U ovo blagdansko vrijeme, dok imamo više vremena (ooo, opet vrijeme) za obitelj, prijatelje, odmor, sebe, a najviše svakako Boga – razmislimo. Kada nekoga izgubimo tek onda razmišljamo jesmo li dobro upotrijebili vrijeme i jesmo li mogli bolje i drugačije. Ne dozvolimo da dođe do toga. Mnogi na smrtnoj postelji žale zbog nedostatka hrabrosti, previše rada, neizražavanja osjećanja, gubljenja prijatelja i propuštene sreće i lijepih trenutaka. Sada, dok ne bude kasno, razmotrimo ove stvari, ove segmente našega života. Cijeli život učimo iz svojih pogrešaka.
Bog na prvom mjestu i uz Njega planirajmo svoje vrijeme. Život prođe pokraj nas. Prođe pokraj ljudi. Važne osobe se osjećaju nevažno. A mi radimo i radimo, umjesto da skupljamo blago za nebesa, a ne ono propadljivo. Najljepši dar koji možemo dati jedni drugima u ovo blagdansko vrijeme smo mi sami, naše vrijeme. Isus je dao sebe za nas, najljepši Dar.

Jelena Pinter

15 siječnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *