Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Dani biskupa Ivana Antunovića 2018.

Dani biskupa Ivana Antunovića 2018.

U sklopu manifestacije „Dani biskupa Ivana Antunovića” koje organizira Katoličko društvo „Ivan Antunović” iz Subotice, u nedjelju 7. siječnja u subotičkoj katedrali-bazilici Sv. Terezije slavljena je misa za biskupa Ivana Antunovića, o 130. obljetnici njegove smrti. Misu je predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkoga društva „Ivan Antunović” u zajedništvu s još devetoricom svećenika.
Govoreći o smislu blagdana Krštenja Gospodinova, u propovijedi je naglasio kako nas blagdan krštenja Gospodinova i sakrament krštenja koji je svaki kršćanin primio, podsjeća na naš kršćanski identitet. Ujedno, sama po sebi nam se danas nameće i misao o djelovanju Ivana Antunovića, koji je zalaganjem za jezik i kulturu bunjevačkog življa u ono doba, nastojao sačuvati njihov identitet. Usko surađujući s čelnicima Hrvatskoga narodnog preporoda, kojemu je i sam pripadao, nastojao je i svoj bunjevački rod sačuvati od nestajanja. Njegovo nas djelovanje potiče, poziva i danas na zauzeti vjernički i društveni angažman. Zapravo, biskup Antunović nam pokazuje kako crkveni i vjernički rad, može ići skupa s kulturnim i društvenim nastojanjima.
Identitet je nešto snažno zapisano u nama samima, u našem ljudskom biću. Bio to kršćanski ili nacionalni, radilo se o nečemu trećemu, po onome što jesmo, uvijek ćemo biti prepoznatljivi. Identitet je zapravo skup različitih osobina koje nas karakteriziraju i čine drukčijima od drugih, i to ne u smislu razjedinjenosti i protivnosti jednih spram drugih, nego u smislu originalnosti, tj. da je svatko od nas jedinstveno stvorenje, kćer i sin Božji, što nastojimo osvijestiti današnjim blagdanom. Upravo nas kršćanski identitet obilježava kao nešto temeljito. Sami smo svjesni da ukoliko ne živimo dostojni toga poziva i identiteta, narušavamo sliku Božju na koju smo stvoreni. Molimo danas za milost ponosa i radosti jer nismo siročad, nego smo djeca Božja, te da nam to bude nadahnuće u našem životu, istaknuo je propovjednik.
Na misi je pjevao katedralni zbor „Albe Vidaković” pod ravnanjem Miroslava Stantića i uz orguljsku pratnju mr. Kornelija Vizina. Uz članove Društva na misi je sudjelovao i veći broj vjernika.
Dani biskupa Ivana Antunovića nastavljaju se u petak, kada će u biti održan tradicionalni „Razgovor” Društva Ivan Antunović, koji će ove godine biti posvećen aktualnoj problematici iseljavanja i života u iseljeništvu. Prigodna predavanja u pastoralnom centru „Augustinianum” održat će mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

8 siječnja 2018

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *