Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Što je nama Božić

U blagdanskom smo vremenu, i to je vrijeme kada nas mediji masovnih komunikacija bombardiraju blještavilom, novogodišnjim odlukama, konzumerizmom i isforsiranom humanosti koja često ima elemente licemjerstva.
Pravi Božić kojega kao kršćani slavimo i iščekujemo kroz vrijeme Došašća da se u našim srcima iznova rodi mali Isus ne poznaje trendove i šopingholičarske marifetluke. Pravi Božić je obitelj, zajedništvo, ljubav, radost i nada.
Tužno je kada se izgubimo i na ljestvici vrijednosti ono materijalno postavljamo ispred kršćanskog i zaboravljamo biti ljudi.
Prije dvije godine papa Franjo u svojoj propovijedi na Božić dotakao se nekoliko točaka:
Između ostalog naglašava da “u društvu prečesto opijenom konzumerizmom i hedonizmom, bogatstvom i ekstravagancijom, prividima i narcizmom, to Dijete poziva nas da budemo trezveni, drugim riječima jednostavni, uravnoteženi, dosljedni, da možemo vidjeti i činiti ono što je važno”.
Papa nadalje ističe da “u kulturi ravnodušnosti koja je nerijetko okrutna, naš životni stil trebao bi umjesto toga biti pobožan, ispunjen empatijom, suosjećanjem i milosrđem, napajan svakodnevno na vrelu molitve”.
Ostavljam vam dva pitanja na razmatranje.
Zašto u našim srcima ne može biti svaki dan u godini Božić? Zašto trebamo čekati to vrijeme Božića da bi nešto dobro uradili?
Pristajem na blještavilo duše i na onaj istinski humanizam koji se ne ogleda licemjerstvom i očekivanjem nečega zauzvrat, nego onom: „A ti, kad daješ milostinju, neka ti ne zna ljevica što ti čini desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti.“ (Mt 6,3)

Ivan Dodig

3 siječnja 2018

1 komentar

Komentari

  1. nikola says:

    bog je najbitniji i on je beskrajan bespocetan i vjecan i svemoguc .slava mu

Odgovori